Paşaportul de vaccinare: Cum va funcţiona, cine îl va cere, unde va fi valabil


Omenirea trece în acest moment printr-o campanie mondială de vaccinare fără precedent care se dovedeşte a fi în acelaşi timp şi cel mai mare test moral al timpurilor noastre. Vaccinul anti-COVID este soluţia la o problemă globală care, odată găsită, generează acum, conform legilor lui Murphy, o nouă problemă: în cazul de faţă, cea a paşapoartelor de vaccinare. Noile „adeverinţe electronice verzi” divid în aceste zile societatea şi provoacă dezbateri contradictorii: privite de unii drept Biletul de Aur al Omenirii, sau respinse de alţii cu exasperare, certificatele de vaccinare vor sfârşi prin a fi, aparent, inevitabile pentru toată lumea.

Dacă vaccinul este noua armă în războiul global contra coronavirusului, certificatul de vaccinare tinde să devină în aceste condiţii un veritabil „permis port-armă” pentru cei care doresc să călătorească în anumite ţări, fie în scopuri turistice, fie în interes de serviciu. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă Italia, care a anunţat că va primi în această vară, fără restricţii, toţi turiştii care vor prezenta un paşaport de vaccinare.

La nivelul UE nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la acest tip de adeverinţă. La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat însă o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

Cum încearcă UE să facă certificate digitale de vaccinare care să nu-i discrimineze pe cei care n-au apucat să se vaccineze

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Scopul: prevenirea discriminării persoanelor care nu sunt vaccinate.

Comisia propune astfel crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Grecia şi Bulgaria vor cere adeverinţă de vaccin, Turcia încă nu

Dacă va fi acceptat, respectivul certificat ar urma să fie valabil la nivel comunitar. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau a fost bolnav şi s-a vindecat de COVID-19.

La fel ca şi Italia, Bulgaria pledează pentru accesul turiştilor deţinători ai unui „paşaport COVID”. Autorităţile de la Sofia se pregătesc deja intens pentru sezonul turistic de vară. În staţiunile de pe litoralul bulgăresc vor fi primiţi turiştii vaccinaţi sau care pot prezenta un test PCR negativ.

Alte ţări europene care susţin, până în acest moment, ideea unui astfel de permis, sunt Austria, Grecia şi Spania care, alături de Bulgaria şi Italia au avut industria turismului serios afectate în 2020 de pandemia de coronavirus.

Astfel, din 14 mai, grecii îi vor întâmpina cu braţele deschise pe turişti, cu condiţia ca aceştia să aibă certificat de vaccinare sau test negativ.

În schimb, Turcia a anunţat că va primi turişti nevaccinaţi în acest sezon.

Noi nu vom solicita paşapoarte de vaccinare din partea turiştilor internaţionali care vin la noi în ţară”, a precizat ministrul turc al Turismului.

După 15 aprilie, autorităţile turce vor stabili dacă turiştii străini vor mai trebui să prezinte rezultat negativ la teste anti-Covid-19 la frontiera Turciei.

În România va fi şi nu va fi nevoie de paşaport de vaccinare pentru călătoriile în ţară

În cazul României, premierul Florin Cîțu a spus că nu se are în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere din ţară de dovada vaccinării.

Premierul a adăugat că nu este de acord cu ideea împărțirii populației în „vaccinați” și „nevaccinați”.

În schimb, vicepremierul Dan Barna a declarat că în România se va folosi pașaportul de vaccinare, dar că acesta nu va fi un pașaport formal ci va reprezenta doar o dovadă că persoana care îl deține „este sigură din punctul de vedere al riscului de a purta în mod activ boala”.

Barna a mai precizat că România va merge pe decizia unică stabilită în Uniunea Europeană în ce privește acest pașaport de vaccinare.


Comentarii Facebook