Parcul Feroviarilor, aproape de finalizare, după ani de promisiuni! Investiția se ridică la 9 milioane de euro - FOTO


Inițiate în ianuarie 2022, dar promise de ani de zile, lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor se apropie de finalizare. Termenul pentru încheierea lucrărilor de modernizare a Parcului Feroviarilor din cartierul Iris este decembrie 2023. 

Administrația locală a publicat primele imagini cu parcul renovat în proporție de 90%. Din fericire, spre deosebire de Parcul Armătura, decizia arhitectului în acest caz a fost de a nu tăia copacii la râu, chiar dacă s-a defrișat cam invaziv în parc. 

„Am verificat astăzi lucrările la unul dintre cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea zonelor verzi din oraș, cel pentru reabilitarea zonei Parcului Feroviarilor. Dorim să realizăm aici, pe 5,3 hectare, un spațiu verde cât mai primitor și potrivit pentru timp liber de calitate. 

Lucrările sunt în ultima etapă, urmând a se încheia până la finalul anului. În această perioadă se lucrează la locurile de joacă, montarea de gazon continuă, finalizarea instalațiilor din pavilioane, aleilor, se realizează accesul la pasarela a doua pentru persoanele cu dizabilități. 

De asemenea, se montează pompele aeratoare în cele două lacuri și se finalizează amenajarea malului stâng (finalizare alei, hidroînsămânțare, montare balustradă). Urmează sesiunile de plantări din sezonul de toamnă. 

Pe lângă Parcul Feroviarilor, Primăria Cluj-Napoca a cuprins în lucrări modernizarea străzii cu același nume. La stradă lucrările din această perioadă cuprind montarea de pavaj în zona bisericii și montarea stâlpilor de iluminat. Urmează turnarea stratului de uzură la finalul lunii.

Despre proiect:

- investiție de peste 9 milioane euro

- Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon; iluminat general si arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative.

- Plantări: 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene”, a transmis miercuri, Emil Boc.

Clujenii își amintesc cu nostalgie cum înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, se amenaja, în fiecare iarnă, Orășelul Copiilor. În timp, Parcul Feroviarilor s-a transformat într-o adevărată ruină. În 2010, parcul intrase sub administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Națională de Căi Ferate. Ulterior Paszkany a fost acuzat că a băgat drujbele în copacii parcului. Aceste acțiuni au stârnit nemulțumirea clujenilor, astfel  municipalitatea a fost nevoită să preia controlul asupra acestui teren. 

Solicitarea prin care autoritățile locale cereau transferul gratuit al dreptului de proprietate asupra Parcului Feroviarilor a fost trimisă în luna februarie 2015. În același an, Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj și-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului respectiv. 

De atunci și până în prezent, clujenii tot așteaptă să vadă rezultatele promise. A fost un proces lung și de durată, Primăria a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a Parcului Feroviarilor în 20 septembrie 2021, iar clujenii se vor putea bucura de parcul modernizat abia în decembrie 2023.

Comentarii Facebook