Panou comemorativ pentru unul dintre eroii Revoluției de la Cluj, Ballai Zoltán Csaba - FOTO


La exact 32 de ani de la moartea eroului Ballai Zoltán Csaba, îi vom aduce un omagiu prin amplasarea unui panou comemorativ, anunță Asociațiile Korzo și București.

Îl onorăm pe Zoltán cu un panou informativ unde a locuit: strada Iașilor, numărul 6, lângă Piața Mihai Viteazul. Îl montăm pe 21 decembrie 2021, 18:00, ora la care a fost ucis, și te invităm să ne dai o mână de ajutor acolo.

Zoltán este unul dintre eroii necunoscuți ai Revoluției Române din 1989. El a fost fost unul dintre miile care s-au adunat pașnic pentru a cere libertate și democrație, dar au fost atacați cu armament de război”, a spus Ioana Oancea, reprezentant Asociația București.

Zoltán avea numai 18 ani când a fost lovit de gloanțe în data de 21 decembrie 1989, aproximativ orele 18:00.

În ziua fatidică, Zoltán era, împreună cu prietenul său Cornel Cătinaș, în fruntea unui protest. Ajunși față în față cu un dispozitiv militar, Cornel a distins un zgomot specific și l-a tras de mână pe Zoltán: "Și-au încărcat armele, trebuie să plecăm". Acesta a răspuns cum numai un erou o face: ”Nu, nu îmi e frică”.

Ballai Zoltán Csaba a fost împușcat mortal la Fabrica de Bere

El și câteva zeci de oameni au fost împușcați în câteva minute la Fabrica de Bere. Un martor a relatat că însuși comandantul dispozitivului le-ar fi spus subordonaților arătând spre Zoltán: ”Pe urâtul ăla cu gura mare să mi-l lăsați mie”. 

Manifestanții nu au cedat. Au revenit în stradă a doua zi pentru a cere libertate, democrație și un trai decent. Dictatura comunistă a fost dărâmată într-un final, dar rămâne deschisă întrebarea dacă revendicările Revoluției din 1989 au fost îndeplinite.

Clujenii sunt chemați să aprindă o lumânare la geam în seara zilei de 21 decembrie

Comemorarea evenimentelor petrecute în Decembrie 1989 este mai mult de o obișnuință: este o datorie. Detaliile evenimentelor din Cluj, Timișoara, București și alte orașe încă nu sunt clare, iar tăcerea nu ajută la înțelegerea și procesarea traumelor istorice. Pornind de la aceste idei, Asociația Korzo organizează din anul 2014 un tur ghidat dedicat locațiilor și evenimentelor din orașul nostru, proiect care în ultimii ani s-a derulat împreună cu Asociația București și în limba română.

Toți cei care doresc să ni se alăture sunt așteptați, începând cu ora 18:00, pe strada Iașilor nr 6, lângă Piața Mihai Viteazul.

De asemenea, clujenii sunt rugați ca în memoria martirilor Revoluției Române din 1989 să aprindă, în seara de 21 decembrie, câte o candelă la fereastră. Apelăm la spiritul civic al comunităţii pentru ca evenimentele petrecute acum 32 de ani să nu fie comemorate şi instrumentalizate doar de politicieni.

Decembrie 1989 - o lumânare pentru oameni ca noi

Comentarii Facebook