O clujeancă a cerut ajutorul autorităților pentru a salva un cățel rănit, însă a primit doar refuzuri: ,,Ecarisajul tace. Primăria tace. Poliția tace"


O clujeancă cu suflet mare, care a vrut să ajute un cățel rănit, găsit pe străzi chiar în ziua de Crăciun, s-a lovit de nenumărate refuzuri din partea autorităților locale atunci când le-a cerut ajutorul pentru a salva bietul animal.

,,Bună ziua, Duminică o amica de-a mea mi-a cerut ajutorul. A gasit un pitbull pe strada, speriat, agresiv, bătut sau lovit de mașină, cu multiple plagi, rani pe tot corpul. A stat fata aia lângă el cateva ore, pe strada, după ce a sunat la poliție și i s-a spus ca nu poate fi ajutata, maxim să i se trimită jandarmii. M-a rugat fata sa duc eu cainele cu mașina mea la urgențe la usamv. Am acceptat pt ca îmi doresc să ajut cainii, dar îmi doresc să nu mai existe situații de caini pierduți, loviți și bătuți în orașul de 5 stele care le poate oferi, pe banii publici, loc/mancare/veterinar.

Mi-as dori sa nu mai trebuiască să salvez eu câini, să împânzesc facebook-ul și orașul cu anunțuri, să spun lumii să fie responsabilă și să sterilizeze, să plătesc din banii mei și timpul meu consultații pt caini paralizați(cum am pățit cu penultimul găsit pe străzi), tratamente samd, să cer donații pt ei si să mă aștept să mă întrebe anaf-ul de ce primesc bani. Duminică am mers la locație (limbra bank calea Mănăștur) unde au ajuns și jandarmii și l-au prins cu sistemul acela al hingherilor (lesa cu țeava specifica). Am chemat un medic de la usamv sa il sedeze, să-l putem duce cu mașina mea, adică să mă pun eu în pericol, simplu cetățean iubitor de animale dar cu frică de câini, să risc să fiu mușcata sau omorată de o rasă extrem de agresivă, modificată în laborator să fie câine de luptă.”, a povestit clujeanca.

Femeia spune că autoritățile s-au lepădat complet de responsabilități menționând că indiferent unde a sunat aceasta a primit același răspuns.

,,De ce? Pentru că autoritățile s-au dezis de responsabilități. Am sunat la 112 și ni s-a spus că nu ne pot ajuta. Am sunat la secția 4 și ni s-a spus că ei nu se ocupă de așa ceva, nu ne pot ajuta. Am sunat la poliția locală, ei au spus ca nu se ocupă cu așa ceva. Am insistat, știind ca tocmai poliția și primăria se ocupă de așa ceva și sunt nevoiți sa ne ajute, chiar dacă mi se repeta ca nimeni nu ne poate ajuta, fiindcă ECARISAJUL E ÎNCHIS. A doua oară când am sunat, au sunat totuși ecarisajul. Au raspuns la telefon, dar ne spuneau (auzeam și eu) că ei nu pot ajuta, că sunt închiși! Cum e posibil să raspunda și să zică ca n-au program și că nu pot ajuta cazuri de câini agresivi? Ce trebuia să facem? Să-l lăsăm pe stradă printre copii?

Doamnelor, domnilor care cititi acest email, vi se pare în regula sa nu fie respectată legea și hcl-ul pe aceste cazuri, sa ne punem în pericol ca în București și sa moară oameni pe strada mușcati de pitbulli speriați și plecati de acasa, neingrijiti (câinele acesta nu are chip, l-au verificat la usamv duminica și de atunci e tot acolo, inchis in cusca, nu mănâncă, nu bea apa, nu iși face nevoile). Câinele ăla nu are nicio vină. Primăria și poliția trebuie să înțeleagă că câinii nu vor fi loviti si pierduți, nu vor muri doar între orele și în zilele în care funcționează ecarisajul și autoritățile care sunt responsabile de ordinea și linistea publică.

Jandarmii nu sunt instruiți pt așa ceva și ei nu pot rezolva problema asta(le mulțumim pt ajutor, dar cu tot respectul, nu e treaba lor sa facă asta). Poliția animalelor pare ca nu exista, am sunat de mai multe ori la ei (inclusiv azi si mi s-a spus ca doar de mâine sunt colegii la birou, iar mâine iar voi suna, iar mi se va face legătura cu ei și iar nu îmi vor răspunde la telefon, iar cineva va da din umeri și va aminti că probabil sunt pe teren, ocupati, deși nimeni niciodată nu reușește sa dea de ei). Jandarmeria mi-a spus că ei nu au voie sa transporte cu duba cainele la usamv la urgențe. Era o situație de urgență, iar autoritățile mancau sarmale și beau vin, probabil, în timp ce noi sperăm sa nu fim muscati de un câine din rasa periculoasa care isi arata coltii... în orașul de 5 stele.

Dupa 3 zile în care câinele ăla suferea, un baiat a văzut anunturile si ne-a anunțat ca e al lui cel mai probabil, ca a fugit din curte. Nu vrem sa il dăm pe ochi frumoși. Vrem sa respectăm legea, baiatul sa fie obligat sa ii puna chip, sa il castreze si sa il vaccineze. Și dacă mai scapa din curte la neglijența lui, sa fie amendat conform legii. Să înregistreze câinele de rasa periculoasă, asa cum trebuie. Dar pt asta un caine suferă într-o cușcă și se pune în pericol neurinand, nemancand, deshidratat, iar personalul de la usamv a spus ca nu se poate apropia de el nici să-l cedeze pt ca extrem de agresiv fiind speriat și că au nevoie de cei de la ecarisaj.

Ecarisajul tace. Primăria tace. Poliția tace. Noi avem spirit civic, vrem sa ajutam, sa salvam animale, sa le inapoiem stapanilor sau sa îi dăm spre adopție, dar ni se pun bete in roate. Va rog transmiteti acest email la cine e nevoie sa se ocupe de aceste cazuri.", a adăugat aceasta.

Femeia menționează că, deși există diferite ONG-uri care se ocupă cu salvarea animalelor de pe străzi, e timpul ca autoritățile să își facă treaba cum trebuie, nu să aștepte ca aceste organizații să facă cea mai mare parte din muncă. 

,,Eu trimit unde stiu, deși nu sunt extrem de instruita, nu am o asociatie, am vorbit cu foarte multe asociații in ultimul timp și niciuna nu mai are loc de caini si cazuri noi, sunt până peste cap toate ocupate cu mai multi caini decat pot duce, le suna zilnic telefonul de 2-3 ori si nu apuca sa ajute nici ele... dar știu ca trebuie sa punem presiune pe autorități, cum ne spun și ele, astfel incat sa se inteleaga mai sus ca sunt multe animale pe care încercăm noi între noi sa le salvăm fiindcă ne descurajează situația... Repet, știu sigur că ong-urile nu pot ajuta, am vorbit cu majoritatea din cluj (si nu numai, că urmăresc și din țară) in ultimul timp, de cand am salvat și eu o cațelușa. Și nici nu e treaba ong-urilor sa acopere de fiecare dată lacunele din sistem, așa cum am înțeles ca mai apelează la ele inclusiv usamv-ul și toată lumea, inclusiv autoritatile.

Ajutati-ne sa ajutam! Copilul, mama dvs puteau fi răniți de un caine speriat, periculos, neglijat de stăpâni care deseori își cumpără rasele astea ilegal și le pun la lupte.

Extrem de mulți câini vor fugi și se vor pierde de sărbători, fiindcă încă n-ați reușit sa interziceti petardele... pardon, "bombele" care se aud langa blocuri, în ultimul timp, că alea nu-s petarde normale... pentru care anual tot fac reclamații și nu se iau măsuri. Am fost de față cand a venit poliția, acum câțiva ani, să controleze o tarabă care vindea la Big Mănăștur petarde la minori, pt care am făcut reclamație. Și-au dat mâna și au plecat în 3 minute, ei neștiind că eu îi văd. Ajutați-ne să avem încredere, ca societate. Mulțumesc” a concluzionat femeia, într-o sesizare destinată autorităților locale. 


Comentarii Facebook