Noaptea Muzeelor incepe la Cluj-Napoca

Evenimentul "Noaptea Muzeelor" se afla la cea de-a VIII-a editie si se desfasoara la Cluj-Napoca intre 18-20 mai.

Noaptea Muzeelor este sarbatorita de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, iar 14 dintre acestea sunt din judetul Cluj.

La Cluj-Napoca programul Noptii Muzeelor este unul diversificat, evenimentul fiind sarbatorit atat de muzee cat si de alte organizatii cu profil cultural.

La eveniment participa institutii precum Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Etnografical Transilvaniei, Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Universitatii Babes-Bolyai, dar si Centrul Cultural Petre Tutea si, in premiera, Virtus Antiqua. Pe langa acestea, se mai aduauga si Muzeul de Istorie Turda, Muzeul "Octavian Goga" Ciucea, Muzeul Municipal Dej si tot in premiera si Galeria Frezia Dej. 


"Pentru ca evenimentul sa fie cat mai mediatizat, vor fi distribuite afise in scoli si mijloace de transport local. Am reusit sa incheiem un parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean si un numar de afise va fi distribuit in scoli, iar un alt numar de afise va fi distribuit in transportul in comun. Primaria s-a implicat ea, iar pe plasmele din oras vor fi difuzate imagini cu noaptea muzeelor. Vrem sa obtinem o audienta cat mai mare pentru acest eveniment si mai ales ca nu este vorba doar de muzeele din Cluj, ci si cele din Ciuce, Turdsi Dej", a spus Calin Stegerean directorul Muzeului de Arta.

 

De asemenea, cei interesati vor putea vizita in noaptea de 19 mai, intre orele 20:00-01:00, Palatul Banffy si balconul vestic al acestuia din care, de-a lungul istoriei s-au adresat clujenilor diferite personalitati politice.

 

La Muzeul Etnografic "avem doua expozitii temporare una s-a deschis azi (n.r 15 mai). Este vorba de expozitia de lego. Va fi si o expozitie cu vanzare si pentru noaptea muzeelor va fi si un spatiu de joaca pentru copii. intre orele 23:00 si 01:00 vor avea loc proiectii de filme documentare in colaborare cu UBB. In curtea muzeului va fi si un targ bio cu producatori agricoli, vineri si sambata, iar la terasa muzeului va fi oferita mamaliga cu strujele, adica preparata cu mai multe straturi cu mamaliga, slanina si branza. Sambata de la ora 16:00 la 01"00 va fi programul dedicat noptii muzeelor. Taxa de intrare la expozitia lego este de 3 lei" a declarat Tudor Salagean.

 

Programul este urmatorul:


-Muzeul de Arta Cluj-Napoca: 20:00-01:00 - "O nopate in balconul palatului Banffy"
-Muzeul National de Istorie a Transilvaniei/Colectia de Istorie a Farmaciei: 20:00-01:00 - Expozitie permanenta
-Muzeul Etnigrafic al Transilvaniei: 16:00-01:00 - Expozitie permanenta su expozitiile temporare: "LEGO - Decenii de istorie", "ZIUA AMINTIRII- HOLOCAUSTULUI ROMILOR", proiectie filme documentare cu tematica etno-antropologica realizata de catre absolvanetii Facultatii de Teatru si Film din Cluj-Napoca
-Vivariul Universitatii Babes-Bolyai: 10:00-23:00 - "Viperele din Romania" (expozitie de fotografie)
-Muzeul Zoologic al Universitaii Babes-Bolyai: 12:00-01:00 - "Lumea animalelor", "Pasari din Bucovina"
-Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al Universitatii Babes-Bolyai: 18:00-23:00 - "140 de ani de traditie in invatamentul, universitar geologic - mineraloic din Cluj" (expozitie temporara de documente)
-Muzeul de Mineralogie al UBB: 18:00-23:00 - "Curcubeul mineral"
-Muzeul National de Istorie a Transilvaniei: 20:00-01:00 - "Principatul si principii in colectia de acuarela a muzeului"

-Centrul Cultural Petre Tutea/Centru de cultura Urbana: 21:00-04:00 - Ordinul Basarabenilor - Strajer de noapte in Bastionul Croitorilor

-Vitrus Antiqua: 20:00-24:00 - Seara de jocuri antice

 

Anul trecut Muzeul de Arta a avut 8.000 de vizitatori.

 

Pentru mai multe informatii despre eveniment intrati pe www.noapteamuzeelor.ro

Comentarii Facebook