Muzeul de Istorie al Transilvaniei acuzat că insultă românii de 1 Decembrie

 

Partidul Noua Dreaptă acuză Muzeul de Istorie al Transilvaniei că insultă românii de 1 Decembrie prin aducerea la Cluj-Napoca a copiei coroanei regelui Ștefan I al Ungariei.

 

Partidul Noua Dreaptă consideră aducerea copiei coroanei regelui Ștefan I al Ungariei la Cluj-Napoca, în perioada Zilei Naționale, în cadrul expoziției ”Coronatus in Regnum Hungariae”, dedicată medaliilor de încoronare a regilor Ungariei, o insultă la adresa românilor, etnie majoritară în Cluj, precum și la adresa integrității teritoriale a statului român. Coroana regelui maghiar Ștefan I a fost și este un simbol al unității statului maghiar, dar nu al Ungariei în granițele actuale, ci al statului medieval maghiar, așa zisa ”Ungarie mare” la care iredentiștii visează și astăzi, find prezentă pe stema statului vecin. Începând din secolul al X-lea, odată cu începutul ocupării Ardealului de către unguri, până la 1918, regalitatea maghiară sau nobilii unguri au stăpânit sub o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, provincia majoritar românească. Această dominație nu a fost una ce a dat dovadă de respect și toleranță față de români, ci dimpotrivă, de multe ori i-a discriminat și persecutat pe aceștia, fapt de altfel cunoscut de orice elev de școală generală. 

 

Expoziția va rămâne la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei până pe data de 24 Ianuarie. Așadar, tocmai în perioada a două sărbători naționale importante, 1 Decembrie (unirea Transilvaniei cu România), respectiv 24 Ianuarie (Unirea principatelor românești, Moldova și Țara Românească), simbolul regatului medieval maghiar, care a cuprins în granițele sale Transilvania, va fi prezent la Cluj. Muzeul descrie expoziția ca find ”o manifestare multiculturală de excepție pentru istoria Europei Centrale”, dar unde este acest multiculturalism când evenimentul face referire doar la istoria regalității maghiare? Întrebăm retoric: oare vom vedea vreodată la Budapesta o expoziție multiculturală asemănătoare legată de Marea Unirea de la 1 Decembrie, de ocupația română a Ungariei din 1919, de revoluția lui Avram Iancu de la 1848-1849, sau de orice alt episod sensibil din istoria relațiilor dintre români și unguri?”, scriu cei de la Noua Dreaptă. 

 

Noua Dreaptă propune managerului muzeului, ”Dr. Marcu Felix-Florin și întreg personalului organizarea, în colaborare cu un muzeu de istorie din Ungaria, a unei expoziții dedicate unirii principatelor române la 1600 de către Mihai Viteazul. Făcând asta Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei va da dovadă de multiculturalismul cu care se laudă, iar o instituție din statul vecin va avea ocazia să arate respect față de români, dând dovadă de reciprocitate. În caz contrar manifestația va rămâne o pată neagră a Clujului, înaintea sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”.

Comentarii Facebook