Medic REVOLTAT, bate obrazul colegilor medici: Avem 35 de colegi bolnavi. Medicii refuză să ne preia din cazuri și să ne ajute


Un medic primar ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș a dezvăluit tensiunea care există în unele spitale și cum nu sunt ajutați de alți colegi și lăsați de izbeliște.

Doctorul Lucian Băilă a spus că numai pe secția pe care lucrează sunt 35 de cadre medicale infectate cu coronavirus. 

35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente, medici sunt pozitivi, internați în spitalul nostru. Atmosfera este foarte apăsătoare, presiunea psihică este intensă, am ajuns să ne tratam între noi, suntem și noi oameni. Ne rotim în ture ca electronii, mulți despărțiți de familii, ne-am dereglat puțintel. Nu doream decât să ne resetăm ca s-o luăm de la capăt cu forțe noi”, sună apelul lansat de acesta.

A fost cerut ajutor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș, dar degeaba.

Țin să mulțumesc în mod deosebit, ca de la anestezist la anestezist, Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg.Mureș, d-lor directori Claudiu Puiac și Szederjesi Janos (medici anesteziști) pentru profundă înțelegere și nesperatul sprijin acordat colegilor lor din secția ATI a Spitalului Clinic Județean, pentru empatia colegială care a explodat realmente în discuția oficială purtată cu dânșii. Mai concret, după aproape 2 luni de Covid-19, le-am solicitat sprijinul pentru preluarea câtorva pacienți critici (4) din secția ATI a SCJ, sau, dacă nu se poate, detașarea de personal mediu la secția noastră, întrucât pur și simplu suntem depășiți numeric, nu mai avem cum organiza turele la ATI-Covid, locuri și ventilatoare fiind suficiente. 35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente, medici sunt pozitivi, internați în spitalul nostru. Atmosfera este foarte apăsătoare, presiunea psihică este intensă, am ajuns să ne tratam între noi, suntem și noi oameni. Ne rotim în ture ca electronii, mulți despărțiți de familii, ne-am dereglat puțintel. Nu doream decât să ne resetăm ca s-o luăm de la capăt cu forțe noi. Spre surprinderea noastră, colegii de breaslă ne-au răspuns că nu ne pot prelua nici un pacient și nu ne pot detașa nici o persoană calificată. Aveau , și acum au, în cele 20 de paturi ATI, fix 5 suspecți de Covid 19, in 5 saloane. Numărul lor nu se modifică, e constant ca viteza luminii. Deci capacitate lor ATI este în permanență la limita superioară. Și dacă n-au într-un anumit moment urgențe, sigur vor avea, drobul de sare e sus. (Am aflat și eu că așa este în urgență)

Nu credeam ca la maturitate profesională, după 30 de ani de activitate într-o specialitate în care colegialitatea, solidaritatea și spiritul de echipă reprezintă trăsături caracteriale esențiale să trăiesc o asemenea dezamăgire. Câteva zile n-am fost bun de nimic, mi se părea jenant să fac public așa ceva, și acum mi-e jenă. Mie. Menționez că ne-am mai inseninat când am văzut că există totuși trăsăturile despre care vorbeam, când colegi de specialitate din Târnăveni, Sighișoara, alte orașe mari și mici ne-au oferit ajutorul. Și, în primul rând, personal mediu din alte secții ale spitalului nostru.

Dar ceea ce este cel mai jenant este faptul ca acest vestit Tg. Mureș medical, cu o infrastructură suficientă, ajunge să transfere pacienți critici Covid-19 în spitale din Cluj și Sibiu, care au reacționat imediat la rugămințile noastre. Subliniez faptul că sunt conștient că legal acești pacienți nu puteau fi preluați de către dânșii în acel moment, însă o adaptare legală nu ar fi fost o problemă. Iar detașarea personalului este perfect legală. Răspunsul a fost că ei au foarte, foarte mult de lucru, de parcă noi eram anesteziști de pe inelele lui Saturn și nu știam nimic din ce se întâmplă.

Așa că stai liniștit dragă SCJU, nu te vom mai deranja. Voluntariatul altor colegi ne însuflețește și ne dă putere, vom trece și peste asta. Colegii noștri se vor întoarce printre noi, poate ne vom pozitiva și noi cei rămași , ne vom reveni și ne vom face datoria față de oamenii acestui județ. Doar vă rugăm să nu ne căutați privirea o vreme…

Dr. Lucian Băilă

medicATIcovidîncănegativnususpect”.

Comentarii Facebook