Medic clujean, condamnat cu suspendare dupa ce a musamalizat moartea unui pacient! Vizat era Teofil Pop


Sefa Laboratorului de Medicina Legala Cluj, Maria Petrescu, a fost condamnata la sase luni de inchisoare cu suspendare conditionata in cazul unui pacient care a murit dupa ce a fost operat de medicul Teofil Pop.

Medicii de la medicina legala au incercat sa o salveze pe Maria Petrescu in ultima clipa printr-un document fals, dar judecatorii de la Curtea de Apel Cluj nu au tinut cont de acest lucru.

In 14 noiembrie, colegii Mariei Petrescu scriau ca protocolul de necropsie a fost facut in conformitate cu normele procedurale anatomo-patologice. "In conditiile date efectuarea unei exhumari a cadavrului nu este absolut necesara in vederea unei noi expertize medico-legale, aspect la care au achiesat si expertii medico-legali angajati ai partilor", scrie in raspunsul trimis Curtii de Apel Cluj.

Maria Petrescu a fost acuzata de procurori ca a incercat sa musamalizeze decesul lui Constantin Costea, care a fost operat de medicul Teofil Pop, patronul Interservisan.

 

Citeste si...

Medicul Teofil Pop, seful Interservisan, urmarit penal pentru ucidere din culpa! Un pacient a murit dupa o operatie de polipi

 

Familia celui decedat l-a aratat cu degetul pe seful Clinicii Interservisan, Teofil Pop, care a efectuat o operatie de polipi, in urma careia Constantin Costea, de 68 de ani, a decedat. Medicul s-a aparat si a spus ca pacientul a murit pentru ca si-a suflat nasul prea tare.

Din nefericire, culpa medicala nu mai poate fi dovedita pentru ca raportul medico-legal a fost intocmit de mantuiala. Familia Costea se judeca in civil cu medicul Teofil Pop si solicita daune morale.

Barbatul a fost operat de polipi de medicul Teofil Pop la Clinica Interservisan din Cluj-Napoca in 8 februarie, dar a decedat dupa ce a intrat in coma. Medicii de la Clinica de Neurochirurgie, care l-au preluat pe pacient, au pus diagnosticul: soc septic si meningo-encefalita.

Constantin Costea a fost reoperat de medicii Silviu Albu si Tiberiu Maior, dar pacientul nu a mai putut fi salvat, pentru ca osul etmoid, situat la baza craniului, a fost rupt in timpul operatiei de la Clinica Interservisan si aerul a intrat in cutia craniana. Barbatul a decedat ca urmare a scurgerii lichidului rahidian "consecinta fiind meningita sau, cum a fost cazul decedatului, instalarea comei. Coma a fost rezultatul meningitei, meningita fiind rezultatul fistulei si a interventiei la polipi", a explicat chiar Magdalena Petrescu.

Pacientul a decedat in 5 martie 2007 si, la numai 11 ore, seful Laboratorului de Anatomie Patologica din Cluj-Napoca s-a grabit sa realizeze autopsia, cu toate ca legea impune termenul de minim 24 de ore. Magistratii clujeni ii mai reproseaza Magdalenei Petrescu faptul ca, desi a constatat greselile comise de Teofil Pop, nu a sesizat politia sau un medic legist.

"Am trecut la autopsia de decedatului Costea inaintea termenului stabilit de lege, de 24 de ore, pentru ca am considerat ca nu este necesar ca acesta sa se implineasca. Termenul de 24 de ore se implinea noaptea si eu nu veneam noaptea sa fac autopsie si nu am considerat necesar sa anunt organele judiciare pentru ca nu am observat nicio leziune", a spus Magdalena Petrescu in fata instantei.

Medicul nici macar nu a trecut in raportul autopsiei cauza mortii. "Probabil ca meningita decedatului se datoreaza perforatiei fosei nazale, care a fost generata de interventia chirugicala. E adevarat ca la finalul unui raport sau a unui protocol de autopsie concluzionez ce anume a dus la cauza decesului sau ce anume a provocat afectiunea care a dus la decesul unei persoane, dar in cazul decedatului Costea nu am facut referire decat la prezenta meningitei fara sa spun ca aceasta s-ar fi putut instala ca urmare a operatiei de polipi", a mai afirmat Magdalena Petrescu.

Familia Costea nu a reusit sa isi faca dreptate in "penal", procurorii fiind nevoiti sa dea neinceperea urmaririi penale in lipsa unor probe concludente. Apartinatorii au deschis un proces in civil impotriva lui Teofil Pop si cer daune morale.

Curtea de Apel Cluj  a condamnat-o pe Maria Petrescu la 6 luni de inchisoare cu suspendare conditionata si plata unei despagubiri morale de 20.000 de euro.

Comentarii Facebook