Mechel Câmpia Turzii se transformă în combinat social pe bani europeni. Va produce marfă pentru export

 

Combinatul Mechel Câmpia Turzii se va transforma într-un combinat social din fonduri europene. AJOFM Cluj va depune un proiect pentru a accesa 6 milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG)

 

E un proiect care e făcut 80% și trebuie trimis la Comisia Europeană, pe Fondul european de ajustare a globalizării. În proiect vor intra 80% dintre cei disponibilizați până în prezent, adică 650 de persoane. Din acestea, 250 de persoane vor fi selectate și angajate în intreprinderi sociale, în număr de patru. Va fi una pe metal, una pe textil, una pe plastic și una pe servicii, care va asigura partea de mentenanță, servicii, asigurarea exporturilor, contabilitatea, pentru celelalte trei. 

 

Există contracte. Prin proiect o să le utilăm cu echipamente, materie primă și vor produce mărfuri pentru export. Muncitorii vor fi calificați înainte de a intra în întreprinderea socială. Adică până se înființează intreprinderea își vor urma cursul de calificare și, când s-a terminat amenajarea, intra și vor fi angajați. Restul de 300 și ceva, care nu vor fi angajați, vor beneficia de alte măsuri ca și la Nokia”, a declarat Daniel Don, șeful Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). 

 

Directorul AJOFM a mai dezvăluit că cele patru asociații vor lucra pentru o firmă puternică. ”Firma cu care au contract este secret. Această firmă le va da de lucru, iar utilajele și echipamentul vor fi cumpărate pe specificul contractului. Aceste proiect va fi depus la Comisie până la 1 octombrie și aceste fabrici vor lucra din ianuarie 2013.

 

Dacă ne convin halele existente la combinatul de la Câmpia Turzii vom rămâne acolo, dar, dacă nu, am identificat o altă hală în parcul industrial dintre Câmpia Turzii și Turda”, a mai spus Don. 

 

Asociațiile vor funcționa ca o asociație și nu vor fi societăți pe acțiuni. ”Oamenii vor fi proprietarii asociațiilor. Contractele cu partenerul vor fi pe patru ani, iar apoi își vor putea continua activitatea cu alte firme. 

 

Nu vor avea acțiuni. Banii intră într-o asociație, unde fiecare va fi membru. Nu am băgat acțiuni ca să nu le vândă. La o adică, dacă unul vrea să plece, va fi despăgubit de ceilalți membri ai asociației, fără ca proiectul să fie periclitat”, a mai explicat Daniel Don.

Comentarii Facebook