Miercuri 24 Aprilie

Mărțișoarele interzise în unele școli din Cluj, dar nu pe bază de circulară oficială


  • Ministerul Educației și Ministerul Sănătății prevăd printr-un ordin interzicerea schimbului de obiecte personale
  • Ministerul Educației nu include simboluri precum “flori și mărțișoare”, în categoria “obiecte personale”

Mărțișoarele sunt interzise în anumite școli din Cluj, pe baza unor ordine verbale, dar nimeni nu a dat vreo directivă la nivel județean.

Inspectorul general școlar Cluj, Marinela Marc, a declarat că nu s-a dispus și nici nu se va dispune interzicerea mărțișoarelor, care reprezintă o tradiție cu puternice rădăcini. 

Cu toate acestea, unii directori de școli au decis să interzică sau limiteze acordarea de flori și mărțișoare în clase, pentru a nu fi probleme suplimentare. 

Ministerul Educației nu se implică în această problemă:

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 - II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă). Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”, precizează Ministerul Educației.

Comentarii Facebook