Marga despre clasificarea universitatilor: Locul doi ocupat de UBB este oarecum multumitor


Rectorul UBB Cluj, profesorul Andrei Marga, a declarat ca modul in care s-a facut clasificarea universitatilor din Romania lasa de dorit.

"Universitatea Babes-Bolyai, situata pe locul doi, in prima grupa valorica - universitati de cercetare avansata si educatie, este oarecum multumita. Ne consolam cu faptul ca de la Shanghai (China) se vede mai bine cum stau lucrurile in Romania decat de pe Dambovita. Asa cum presa romana a relatat, cunoscuta institutie chineza a dat recent aceasta universitate drept prima din Romania ce candideaza la intrarea in "clubul primelor 500 de universitati din lume". Faptul este elocvent, chiar daca intrarea efectiva depinde de acum mai mult de politicile tarii: autonomie universitara deplina, buget de minimum 300 de milioane euro, cel mult 14 studenti la un post didactic", a declarat Andrei Marga.

Rectorul UBB a mai spus ca are dubii in privinta faptului ca primele 12 universitati din Romania sunt la acelasi nivel. "Continui sa cred - cu destule argumente, fireste - ca unele universitati din Timisoara, Bucuresti, Iasi, dintre cele care nu au fost incluse in prima grupa valorica, sunt nedreptatite si ca in acest lot (primele douasprezece) s-a patruns si pe alte criterii decat valoarea efectiva. Iar in grupa a doua valorica si a treia nedreptatile sunt si mai mari", a mai adaugat Marga.

Fostul ministru al Educatiei acuza ca nu au fost lamurite "criteriile folosite de clasificare", care nu "sunt cele europene. Ele sunt mai curand un amestec de traditie locala si evaluare interesata, 'dupa ochi'. Invocarea European University Association (EUA) nu este adecvata, caci aceasta asociatie, ca orice asociatie, nu face clasamente. EUA da sfaturi, evalueaza si informeaza asupra metodologiilor, dar nu face clasamente (ierarhizari). Clasamente (ierarhizari) fac institutii specializate (cum este, de pilda, ENQA), care, evident, nu au participat la aceasta clasificare. Incultura institutionala isi vadeste din nou efectele in administratia tarii".

 

Vezi si...

Care sunt cele mai bune universitati din Romania! Pe ce loc sunt UBB, UTCN, USAMV si UMF

Comentarii Facebook