Marga acuza Ministerul Educatiei ca reduce salariile cadrelor didactice si blocheaza angajarile

Rectorul UBB Cluj, Andrei Marga, acuza ca Ministerul Educatiei ca blocheaza ocuparea posturilor in universitati si reduce salariile.

Marga a spus ca reducerea veniturilor cadrelor didactice si reducerea cu 30 % a salariilor cadrelor ne-didactice "este cea mai grea lovitura data institutiilor universitare din intreaga tara in ultimul deceniu. Solutia optima, chiar si in situatia de criza, este respectarea autonomiei institutiilor universitare si incurajarea lor la dezvoltare de sine, conform reperelor internationale. O astfel de solutie costa incomparabil mai putin si lasa universitatile in functionare normala", a mai adaugat fostul ministru al Educatiei.


"Trebuie observat ca orientarea anti-criza este tradata, din capul locului, in tara noastra, de catre o politica ce nu stie decat sa reduca, sa opreasca, sa conflictualizeze grupurile sociale. Nimeni nu a iesit din criza cu astfel de politica si nu o practica in Europa. Dimpotriva, se practica politici proactive, de concepere si angajare de activitati si se investeste in domenii strategice, precum educatie si cercetarea stiintifica", a declarat rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj, profesorul Andrei Marga.

Marga a mai spus ca situatia este cu atat mai grava cu cat, "cei care conduc sunt mai nepriceputi decat cei care se supun. Ne vine, insa, in minte, vazand ce se intampla in administrarea tarii, reflectia lui Winston Churchill: este mai bine sa indraznesti solutii inteligente, care aduc rezolvari, decat sa apuci pe drumuri gresite, pretinzand ca esti responsabil".

Comentarii Facebook