Mai puțin de 2000 de cărți electronice au fost emise la Cluj în 10 luni. MAI nu știe când se vor elibera actele și în restul țării


La 10 luni de la lansarea proiectului pilot la Cluj-Napoca, autoritățile au tipărit doar 1919 cărți electronice de identitate. Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, întârzie să apară. 

Deși legea prevede ca aceste acte să fie eliberate, eșalonat, în maxim 18 luni de la emiterea primei cărți electronice de identitate, MAI spune că încă testează funcționalitățile noului act de identitate. Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în data de 2 august 2021, moment la care autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura 6 luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri, scrie Hotnews.ro.

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Cum va putea fi folosită noua carte electronică de identitate și cât costă

  • CEI este recunoscuta în afara granițelor țării.
  • Acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice.
  • Poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.
  • Conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.
  • Primul serviciu care va putea fi accesat cu CEI este cel de autentificare în platforma Casei naționale pentru asigurări de sănătate, având în vedere că potrivit legii, cartea electronică de identitate înlocuiește cardul de sănătate.
  • Va putea fi folosită pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice. Interfețele urmează a fi dezvoltate de către deținătorii acestor sisteme.
  • Sunt avute în vedere dezvoltarea unor interfețe care să permită accesarea unor servicii precum cazierul judiciar sau servicii furnizate de către direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
  • Costul eliberării unei cărți electronice de identitate este 14 euro (70 de lei), în condițiile în care media europeană este de 41 de euro.

Comentarii Facebook