România are cel mai mare număr de copii în grija statului din UE. Câte adopții au avut loc în 2021


2 iunie este „Ziua Copiilor Adoptați din România”. Din nefericire aproape 50.000 trăiesc fără părinți în sistemul de protecție și doar 1.500 au fost adoptați în 2021. 

Voluntarii care luptă pentru drepturile lor spun  că legea adopției nu îi avantajează nici pe cei care vor să adopte, nici pe copiii care își doresc o familie. Din această cauză, țara noastră are cel mai mare număr de copii în grija statului din Uniunea Europeană. Mulți dintre ei fug din centrele de plasament și ajung în stradă unde nu îi mai caută nimeni. 

Încă de la începutul căsătoriei, ne-am gândit că ne dorim copii, și dintr-una în alta, am mers la DGASPC, am revenit cu dosarul complet, în 18 iulie ne-au și sunat”, declară un cuplu.

În România, sunt aproape 50.000 de copii în sistemul de protecţie. Doar 5.000 au însă dosarele finalizate și pot fi adoptați acum. Însă nici pentru ei nu sunt suficienți doritori, pentru că numai 3.000 de români sunt atestaţi pentru adopţie.

Categoria copiilor „greu adoptabili”

Există, din păcate, și categoria de „copii greu adoptabili”. În cazul lor, au trecut cel puțin 9 luni de când s-a stabilit că pot fi adoptați, însă responsabilii nu au găsit familii potrivite, ori au anumite probleme de sănătate, o vârstă mai mare sau trăsături evidente ale unei anumite etnii. Sunt puține cazurile fericite în care acești copilași își găsesc părinți.

Ne-am dus din nou la direcție cu gândul să vedem lista copiilor greu adoptabili. De acolo nu am plecat la fel cum am ajuns, acolo i-am văzut pt prima data pe copilașii noștri, în poza, dar știam că sunt ai noștri”, mai spune cuplul.

Legea trebuie modificată în favoarea celor care vor să adopte și a celor care vor să fie adoptați 

Pentru că, de-a lungul anilor, procesul de adopție în România a fost extrem de greoi, Guvernul a simplificat anul trecut procedurile. Însă președinta unei asociații care luptă pentru copiii nimănui spune că legea trebuie modificată din nou.

Sunt zeci de mii de copii blocați în sistem. De exemplu, copiii mici, în loc să fie dați în adopție națională, sunt ținuți până la 7 ani în familii de asistenți maternali, mai multe case, mutate de la unul la altu, în loc să fie dați în adopție. La 7 ani sunt mutate în centre rezidențială, atunci copilul regresează în plan emoțional, educațional, crește, familiile preferă copii mici”, spune președinta Asociației Catharsis. 

Legea trebuia din start abrogată, nu modificată de patru ori. Dovada cea mai elocventa: numărul foarte mare al copiilor instituționalizați. Sunt declarați, la aceasta oră, 47.000”, mai spune aceasta, potrivit stirileprotv.ro

Întrebată unde sunt cei aproape 4.000 de tineri care au plecat, directoarea a răspuns: „În stradă”.

În ultimii trei ani, doar 3.530 de copii au fost adoptați în România.


Comentarii Facebook