Locurile de veci vor putea fi donate rudelor de gradul I si II. Primarul Sorin Apostu a fost invins de consilierii UDMR

Donatiile locurilor de veci din cimitirele din Cluj-Napoca nu au fost eliminate, deoarece s-au impotrivit consilierii UDMR. Propunerea facuta de primarul Sorin Apostu a fost ca donatiile sa nu mai fie permise, pentru a opri specula.

 

Apostu le-a propus consilierilor locali in sedinta de marti seara ca locurile de veci sa poata fi transmise doar prin succesiune directa, dar consilierii locali UDMR s-au opus si in cele din urma proiectul a fost modificat si aprobat in alta forma. Locurile de veci pot fi donate intre rudele de gradul I si II si intre sot - sotie.

 

Opozitia consilierilor UDMR are o explicatie ascunsa. Surse din cadrul primariei clujene sustin ca sunt vizate locurile de veci din Cimitirul Central, care sunt detinute in proportie de 70 - 80 % de cetatenii maghiari si care, daca s-ar fi aprobat propunerea edilului sef, ar fi revenit in numar mare in administrarea primariei. 

 

In ultimul timp s-a ajuns ca locurile de veci din Cluj sa fie vandute cu pana la 8000 de lei intre persoane care nu aveau niciun grad de rudenie si care mergeau la notar si declarau ca sunt verisori de gradul IV, dupa care veneau cu actul la primarie pentru a le fi aprobata tranzactia.

 

Din cauza acestor donatii s-a ajuns in situatia ca foarte putine locuri de veci care au ramas fara apartinator sa intre in proprietatea administratiei locale. Sunt persoane care le vand pentru a face un ban si mai apoi fac cerere la primarie pentru a obtine un alt loc de veci pe Valea Chintaului, singurul cimitir care mai ale locuri de inmormantare.

 

Odata cu noua reglementare actele de donatie intre rudele de gradul I si II vor fi mult mai usor de verificat si se asteapta ca specula sa fie redusa.

 

Comentarii Facebook