Lideri politici PSD-PNL s-au reunit pe ASCUNS la Cluj pentru o dezbatere despre revizuirea Constituției. Jurnaliștii clujeni protestează!


Asociația Profesioniștilor de Presă din Cluj condamnă atitudinea sfidătoare a Institutului Social Democrat „Ovidiu Șincai”, organizație non guvernamentală de utilitate publică (finanțată deci din bani publici) și Asociația Pro Democrația, care a organizat vineri o dezbatere cu mai mulți lideri politici pe tema revizuirii Constituției, la care însă nu a invitat și reprezentanți ai presei clujene. 

Din păcate, caracterul public al evenimentului a fost uitat complet de organizatorii „care au decis că presa e un pericol pentru ei și au preferat să se izoleze de mass-media în filiala clujeană a Băncii Naționale”, spun cei de la Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj.

Asociația Profesionistilor din Presă Cluj (APPC) protestează vehement la adresa organizatorilor dezbaterii pe tema revizuirii Constituției, organizată vineri, 30 iunie, la Banca Națională a României-Filiala Cluj de Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”, organizație non guvernamentală de utilitate publică (finanțată deci din bani publici) și Asociația Pro Democrația. 

Dezbaterea publică a avut loc în sediul unei instituții publice fundamentale a statului român, Banca Națională Cluj, iar organizatorii au decis premeditat sa nu invite mass-media, deși tema dezbaterii este chiar revizuirea Constituției, un subiect de maxim interes public! Mai mult, la dezbatere au participat personalități politice și academice cunoscute de opinia publică, deci cu atât mai mult prezenta presei se impunea.

Evenimentul „Suntem înaintea unei noi revizuiri a Constituției? Ar fi timpul pentru o Constituție post-aderare”, a avut loc departe de ochii presei la sediul filialei Cluj a Băncii Naționale a României și a fost moderat de vicepreședintele Senatului României, Robert-Marius Cazanciuc și de politologul Cristian Pîrvulescu, președinte Pro Democrația.

În cadrul dezbaterii ce s-a desfășurat în parteneriat cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, senatorul PSD de Cluj, Vasile Dîncu, fost ministrul al Apărării Naționale, a vorbit despre „Paradoxurile Constituției României. Poate depăși Constituția spiritul timpului?”, istoricul și expertul în afaceri europene și relații internaționale Vasile Pușcaș, fost negociator al României cu UE, a analizat cadrul constituțional al integrării europene a Românie, profesorul Dacian Dragoș a abordat tema „Reorganizarea administrativ-teritorială”, iar secretarul executiv PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a vorbit despre „Participare, transparență, legitimitate. Rolul societății civile în revizuirea Constituției”. Printre participanți s-au mai numărat primarul Emil Boc, rectorul UBB, Daniel David, profesorul Ovidiu Podaru din cadrul Facultății de Drept a UBB, profesorul universitar de drept Radu Chiriță și istoricul Ioan Bolovan.

Evenimentul s-a înscris în seria de conferințe științifice și consultări publice cu mediul academic și universitar, inițiată la 1 iulie 2021 la Palatul Patriarhiei privind o Constituție a viitorului. Scopul acestor conferințe și consultări publice îl constituie promovarea și încurajarea unui dialog academic pe diferite teme cu relevanță constituțională, din care pot să rezulte concluzii, idei pentru o viitoare revizuire a Legii fundamentale.

Din păcate caracterul public a fost uitat complet de organizatori, care au decis că presa e un pericol pentru ei și au preferat să se izoleze de mass-media în filiala clujeană a Băncii Naționale.

Sperăm că astfel de incidente regretabile în relația cu presa clujeană nu se vor mai repeta!”, transmite Colegiul de Conducere al APPC.

Comentarii Facebook