Liceele Andrei Mureșanu din Dej și Petru Maior din Gherla, închise după îmbolnăvirea cu COVID-19 a mai multor elevi


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a aprobat trecerea la învățământ online a două licee de top din Dej și Gherla.

Astfel, Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla trece chiar la scenariul 3, după ce s-au depistat trei cazuri de COVID-19, în trei clase diferite. La Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Dej, a trecut tot în scenariul 3, după ce s-au depistat patru elevi bolnavi, în patru clase diferite. Scenariul 3 presupune învățămînt exclusiv online timp de 14 zile.

În Gherla și Dej incidența cazurilor de COVID-19 a trecut de 1,5 la mia de locuitori, ceea ce a impus luarea unor măsuri speciale.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a decis luni, 5 octombrie, închiderea restaurantelor și a cafenelelor din Gherla și Dej pentru a limita răspândirea cazurilor de COVID-19.

Aceste unități vor putea funcționa în sistem terasă sau pentru clienții din hoteluri sau pensiuni.

În municipiile Dej și Gherla rata incidenței la 1000 de locuitori este de peste 1,5, adică 1,66 la Dej și 1,57 la Gherla. Depășirea ratei de 1,5 cazuri la mia de locuitori ne permite din punct de vedere legal ca și Comitet Județean pentru Situații de Urgență să impunem măsuri. 

La Gherla și Dej se dispune începând cu data de 6 octombrie până la data atingerii unei rate de incidență mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori următoarele măsuri:

a. Suspendarea activităților cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități cu publicul de preparare și comercializare a produselor alimentare sau băuturi alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. 

b. Suspendarea activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare. Activitatea cafenelelor și a restaurantelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în hotel. 

c. Suspendarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, se arată în hotărârea 43 a CJSU Cluj. 

Operatorii economici menționați la punctele a și b pot vinde produsele alimentare și a băuturilor, dar numai dacă acestea se consumă în altă parte. 

La articolul 3 al Hotărârii se arată că ”prepararea, comercializarea și consumul alimentelor și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spații special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între mese și participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară”.

În jurul școlilor din județul Cluj se va purta mască! E obligatoriu și OFICIAL de marți dimineața - VIDEO

Comentarii Facebook