Legea e în vacanță la Cluj! Vouchere de vacanță cumpărate pe stradă la Cluj-Napoca, în centrul orașului - VIDEO


O tânără a fost filmată luni seara, în jurul orei 20.30, în plin centrul Clujului, pe strada Matei Corvin, în timp ce împărțea fluturași cu mesajul ”Cumpăr vouchere de vacanță - 0799.216.759”. 

Întrebată, tânăra a spus că o rudă de-a ei cumpără voucherele de la bugetari, dar mai multe amănunte pot fi obținute de la numărul de telefon. ”Are unitate de cazare și poate oferi o sumă de bani pe aceste vouchere”, a spus tânăra, care împărțea zeci de fluturași. 

Știri de Cluj a sunat la numărul de telefon din fotografii. Un bărbat ne-a explicat că el poate oferi suma de 900 de lei, pentru un voucher de vacanță în valoare de 1.400 de lei. ”Eu fac rezervarea și apoi va dau banii”, a spus acesta. El nu a vrut să cumpere mai multe vouchere, spunând că îi trebuie numai unul pentru el, deși atunci când i s-a spus că ”sunt mai mulți care vor să vândă” a fost extrem de interesat. 

Ministerul Turismului spune că vânzarea voucherelor este ilegală

Pot fi vândute voucherele?

NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmit cei de la Ministerul Turismului. 

Pentru a fi vândut la negru un voucher de vacanță, cumpărătorul are nevoie de implicarea angajatului bugetar, care a primit voucherul. 

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei”, mai precizează reprezentanții Ministerului Turismului.

”Șmecheriile” pot fi făcute dacă cel care cumpără voucherul este chiar reprezentantul unui hotel, caz în care lucrurile se rezolva mai repede. 

Clujul a fost la începutul anului ”raiul” înșelăciunilor cu vouchere de vacanță

Vă reamintim că în luna februarie 2022, o mie de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, polițisti, jandarmi și pompieri, au fost vizați de o anchetă, într-un dosar de înșelăciune, fals și uz de fals cu tichete de vacanță.

Nici nu e de mirare că poliția nu intervine și nu s-a sesizat nici măcar acum, cu toate că tânăra din imagini acționa în centrul orașului, în văzul tuturor.

Potrivit anchetatorilor, în jur de o mie de angajați ai inspectoratelor de poliție, jandarmi și pompieri din județul Cluj s-au folosit în mod fals de tichetele de vacanță timp de mai mulți ani, respectiv suma de 1.450 de lei pe care fiecare o primea anual ca să meargă în concediu. Acuzații au rugat mai mulți prieteni care aveau unități de cazare să le elibereze facturi false, deși nu stăteau nicio noapte cazați în respectivele pensiuni sau hoteluri. 

Este vorba despre polițiști, jandarmi și pompieri din județul Cluj, două agenții de turism fictive ar fi eliberat astfel de facturi. În dosarul în care se fac cercetări pentru înșelăciune și uz de fals, face verificări și ANAF. Ancheta este încă instrumentată de Parchetul Tribunalului Cluj, unde vor avea loc  audieri, potrivit sursei citate. 

Înșelăciune de proporții cu tichete de vacanță! Sute de polițiști, jandarmi și pompieri din Cluj sunt vizați într-o anchetă

Comentarii Facebook