Iohannis, despre problemele cauzate de inundații: Trebuie să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cursul zilei de miercuri, că va face demersuri, cu ajutorul Guvernului, pentru ca proiectele finanţate din fonduri europene, menite să prevină schimbările climatice, să fie implementate în România, inclusiv în vederea combaterii unor fenomene extreme, sum sunt și inundaţiile din ultima perioadă.

În acest context, şeful statului a pledat pentru conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire, subliniind că trebuie depăşită mentalitatea conform căreia ar fi suficientă construirea de noi diguri pentru a stopa inundaţiile.

"O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exerciţiu bugetar 2021 - 2027 va trebui să fie direcţionată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, aşa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate şi să aibă drept efect prevenirea unor inundaţii similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente", a arătat Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că inundaţiile cu consecinţe grave sunt fenomene "care se repetă frecvent" în România şi că este necesară o pregătire mult mai bună în vederea gestionării lor.

De asemenea, conform președintelui, conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire sunt "soluţii aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru protecţia malurilor cursurilor de apă" din perspectiva combaterii inundaţiilor.

"Ceea ce vedem acum este consecinţa amplificării schimbărilor climatice şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundaţii severe şi numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de o asemenea amploare. Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu sunt suficiente", a mai spus Iohannis. 




Comentarii Facebook