Ioan Petran: Adrian Iovan și Aurelia Ion ar fi trăit dacă se mergea după organe de la Cluj


Președintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, consideră că tragedia ce a avut loc luni în Munții Apuseni este cauzată de sistemul de transplant centralizat și ”ilogic”, care trebuie modernizat.

Acum, după ce emoţiile provocate de tragedia aviatică din Munţii Apuseni s-au mai potolit se cuvine să cercetăm şi cauzele care au provocat moartea a doi români minunaţi, în scopul înlăturării acestor cauze. Am ajuns să plătim un preţ mult prea mare, în vieţi omeneşti, pentru funcţionarea sistemului de transplant centralizat, ilogic, aberant şi costisitor. A venit vremea să îndreptăm şi modernizăm acest sistem care presupune un mare consum de resurse şi energie umană şi materială”, se arată în comunicatul semnat de Ioan Petran.

Liberalul susține că viața pilotului Adrian Iovan și a studentei Aurelia Ion ar fi putut fi salvate dacă organele ar fi fost prelevate de către o echipă de la Cluj și apoi transportate la Aeroportul Internațional Avram Iancu, de unde acestea puteau fi ridicate în condiții sigure pentru a fi transportate la Fundeni.

Simplu şi pe româneşte spus: e greu de înţeles, într-o Românie europeană şi civilizată, de ce a fost nevoie ca, pentru prelevarea unor organe de la un donator din Oradea să vină cu avionul, traversând Carpaţii, în condiţii meteo nefavorabile, o echipă de chirurgi din Bucureşti, când Clujul e atât de aprope de capitala Bihorului ?! E vital să reformăm, pe baze logice şi organizatorice raţionale şi eficiente, sistemul nostru naţional de transplant. Şi să-l organizăm temeinic, eficient şi inteligent în aşa fel încât să nu se mai întâmple asemenea tragedii, precum şi mari pierderi materiale (distrugerea unui avion, cheltuieli mari de organizare şi mobilizare a unor mari resurse umane şi materiale pentru căutarea supravieţuitorilor). Şcoala medicală clujeană, clinicile de specialitate din Cluj Napoca, au în structura lor suficienţi chirurgi experimentaţi care pot fi reuniţi într-o echipă de intervenţie rapidă ce s-ar fi putut deplasa la Oradea, şi oriunde-n Transilvania, pentru prelevarea organelor de la donatori; aducându-le apoi, în condiţiile necesare, cu o ambulanţă, pe Aeroportul Internaţional din Cluj; un spaţiu sigur şi modern pentru accesul şi înapoierea oricărui avion venit să le ia şi să le ducă, fie la Fundeni, fie la altă clinică de transplant. Ce am fi obţinut dacă sistemul naţional de transplant era logic şi bine organizat?”, a mai spus liderul PNL Cluj-Napoca.

Deşi putem răspunde într-o singură propoziţie: viaţa pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion, care sunt mai presus de orice altceva, nu putem să nu menţionăm şi alte avantaje:

1. Timp câştigat. Precizăm că potrivit raportului întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea, la ora 10.50 au început preparativele pentru autorizarea zborului aeronavei YRBNP tip BN2, care abia la ora 13.38 a decolat de la Bucureşti către Oradea. Vă reamintim că la ora 15.18, fiind la circa 36 km, după Sibiu, la altitudinea de 2600 metri, pilotul Adrian Iovan a intrat în legătură cu Centrul de control zonal Cluj. La ora 15.33, mesajele pilotului, din cauza condiţiilor meteo, nu mai erau înţelese, pentru ca, la 15.49 aeronava cu medici salvatori să amuţească în comunicarea sa cu dispecerii de zbor. Cu alte cuvinte: sunt cinci ore fatale în care şapte oameni au fost în pericol de moarte şi doar cinci au mai supravieţuit, în urma unui accident de avion. În cinci ore o ambulanţă parcurge drumul dus întors de la Cluj la Oradea.

2. Descentralizarea şi modernizarea unui sistem ilogic şi neperformant.

3. Rămânerea excelenţilor chirurgi bucureşteni la locul de muncă şi dedicarea lor în slujba altor pacienţi în timpul pierdut cu deplasarea, recoltarea organelor şi întoarcerea la Bucureşti.

4. La urmă dar nu în cele din urmă: Economie de resurse materiale şi financiare. Nu cunoaştem evaluarea costurilor totale provocate de această tragedie, dar cu certitudine acestea sunt mari.

Suntem convinşi că mai sunt şi alte avantaje pe care noi, cu privirea şi înţelegerea noastră limitată nu le pătrundem acum, dar care pot fi relevate de către responsabilii sistemului medical şi administrativ românesc. Important este să nu mai dăm dovezi în lume ale neputinţei şi dezorganizării statului nostru”, a încheiat Ioan Petran.

Comentarii Facebook