Sambata 10 Aprilie

Institutul Inimii din Cluj-Napoca a reluat operațiile pe cord la nou-născuțiInstitutul Inimii din Cluj-Napoca a reluat efectuarea operaţiilor pe cord la nou-născuţi şi la copii, după o perioadă de trei luni şi jumătate în care institutul a fost subfinanțat.

Managerul interimar al Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu", Adrian Molnar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că reluarea operaţiilor a fost posibilă după reîntoarcerea dintr-un concediu fără plată, pentru o perioadă de şase luni, a chirurgului Manuel Chira.

"La Institutul Inimii s-au reluat, vineri, operaţiile pe cord la nou-născuţi şi copii, iar primul caz a fost cel al unui copil de trei ani, cu o malformaţie congenitală cardiacă. Reluarea operaţiilor a fost posibilă după ce s-a întors chirurgul Manuel Chira, care a fost plecat şase luni într-un concediu fără salariu, perioadă în care a operat la o clinică privată din Sibiu. La institut mai efectua astfel de operaţii chirurgul Mircea Cotul, dar şi dânsul a plecat la Bucureşti la începutul lunii octombrie, astfel că operaţiile au fost întrerupte. Noi avem acum la institut finanţare asigurată pentru efectuarea operaţiilor de cord pentru nou-născuţi şi copii. Avem şi materiale, rămase din perioada de anul trecut în care nu s-a operat, aşa încât nu vom întâmpina probleme", a spus Molnar, fără a preciza sumele.

Acesta a precizat că există o listă de aşteptare de "câteva zeci de copii", care urmează să fie operaţi.

"În perioada de întrerupere a operaţiilor la Cluj, copiii cu probleme cardiace au fost trimişi pentru intervenţii la Târgu Mureş, dar şi la Sibiu. Anul trecut au fost operaţi la Institutul Inimii «Niculae Stăncioiu», până la întreruperea intervenţiilor, un număr de 85 de copii", a spus Molnar.

Chirurgul Manuel Chira, care a efectuat, vineri, prima operaţie din acest an, pe un copil de 3 ani, a declarat că înainte de întreruperea intervenţiilor pe cord la nou-născuţi şi copii, realiza două astfel de intervenţii chirugicale pe săptămână.

Medicul a plecat în concediu fără plată, în urmă cu șase luni, din cauza lipsurilor financiare ale unităţii, acesta preferând să opereze la o clinică privată din Sibiu.

Comentarii Facebook