O clădire din centrul Clujului, în valoare de 5 milioane de euro, a fost retrocedată familiei Banffy


Una dintre clădirile istorice din centrul municipiului Cluj-Napoca, ce valorează aproximativ 5 milioane de euro, a fost retrocedată urmașilor familiei Banffy de către Curtea de Apel Cluj.

Decizia Curții de Apel de a restitui Palatul Josika familiei Banffy este executorie, dar nu irevocabilă, şi urmând să fie atacată cu recurs la ICCJ de către actualul proprietar.

Avocatul Romulus Luca, care a reprezentat interesele celor cinci moştenitori ai contesei Banffy Maria, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că procesul de revendicare pentru clădirea din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca a început în anul 1999.

"Procesul de revendicare a clădirii din Piaţa Unirii nr. 10, aşa-numitul Palat Josika, a fost început în anul 1999, de către tatăl meu. Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în 6 decembrie 2013, constatând că statul român a preluat fără titlu imobilul şi a dispus radierea dreptului de proprietate al SC Unita Turism şi predarea posesiei către urmaşii familiei Banffy. Sentinţa nu este irevocabilă, însă este executorie. Mai este cale de recurs la ICCJ, dar acest lucru nu suspendă executarea. S-au început demersuri de către moştenitori pentru a intra în posesia întregului imobil, care are o suprafaţă utilă de peste 2.000 de metri pătraţi, şi negocieri cu actualii chiriaşi. În opinia mea, valoarea imobilului ar fi cam de 5 milioane de euro", a spus Luca.

Acesta a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va negocia cu actualii chiriaşi plata chiriei către moştenitorii familiei Banffy, în prezenţa executorului judecătoresc, iar în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere, aceştia urmează să fie evacuaţi din imobil.

Luca a afirmat că imobilul a fost revendicat de cinci persoane - Cristina Bojthe, Toma Ştefan Andrei Banffy, Adalbert Iosif Banffy, Andras Jozsef Banffy şi Clara Fruszina Banffy, moştenitorii contesei Maria Banffy, decedată în 1984, care dobândise proprietatea de la contesa Paula Bethlen (născută Josika).

Actualul proprietar al clădirii, directorul SC Unita Turism Cluj, Alexandru Apahidean, a anunțat că va ataca sentinţa Curţii de Apel Cluj la ICCJ, acesta fiind nemulțumit de modul în care statul le face dreptate foștilor proprietari.

"Noi ne pregătim să punem în aplicare sentinţa dată, care este executorie, dar o vom ataca cu recurs la ICCJ. Ni se pare normal ca urmaşii fostului proprietar să ceară înapoi imobilul, dar nemulţumirea noastră este că statul român face dreptate acestora printr-o nedreptate. Statul nu trebuia să privatizeze clădirea. Nu înţeleg de ce atâta grabă, dacă mai există o cale de atac. Noi ne pregătim să părăsim clădirea şi să revenim dacă vom câştiga la ICCJ. Dacă pierdem şi la ICCJ, deschidem proces împotriva statului român prin AVAS, urmaşul FPS", a spus Apahidean pentru Mediafax.

Bărbatul susține că în clădirea respectivă a funcţionat înainte de 1989 fostul Oficiu Judeţean de Turism (OJT) Cluj, care s-a transformat după 1990 în SC Turism Transilvania. La privatizarea acesteia, SC Unita Turism a cumpărat acţiunile de la FPS şi SIF.

"Clădirea a fost cumpărată de la statul român", a subliniat Alexandru Apahidean.

Comentarii Facebook