Înger păzitor de Crăciun pentru un om al străzii din Cluj-Napoca: ”Mă îngrozește gândul că poate moare de frig… și eu privesc de la căldură!”


Un clujean cu sufletul mare s-a arătat îngrijorat de soarta unui om al străzii care nu se bucură de o viață foarte bună. Acesta l-a văzut că locuiește într-o clădire abandonată, fără geamuri, și se temea să nu moară de frig. 

Este trist că în 2023 mai sunt oameni care trăiesc la limita supraviețuirii, nefiind servicii publice care să îi preia și să îi redea societății prin consiliere psihologică și ajutor. 

Un om al străzii, din toamna și-a găsit locul într-o mică clădire abandonată tip boxă. Clădirea se vede foarte ușor de la geamul meu… Am observat de câteva ori că cineva intră acolo. Nu are geamuri, are gratii… și chiar mă gândeam că dacă eram în locul lui, cred că aș pune carton la gratii, ca să nu intre frigul.

De câteva zile, chiar au apărut cartoane lipite pe gratii și m-am întristat teribil… Omul acela chiar stă acolo… Aș vrea să-l ajut, dar nu știu cum. Mă gândeam să îi las conserve și fructe de Crăciun lângă clădire… dar este doar ceva temporar. Există asociații ce îl pot ajuta? Știu ca nu poți ajuta un om cu forța, dar ma îngrozește gândul că poate moare de frig… și eu privesc zilnic spre clădire din confortul casei mele…”, a scris clujeanul pe platforma Reddit.

Acesta a fost sfătuit să sune la serviciul social de la Primăria Cluj-Napoca, dar acolo condiția este ca persoana să dețină acte. ”M-am uitat pe site și văd că are nevoie de multe acte pentru găzduire, chiar și temporară. Adeverință medicală, acte privind veniturile, acte doveditoare ale statului de persoană evacuată, dovezi că nu are antecedente penale… Poate îi las un bilețel cu adresa centrului social de urgență în pachet și asta e”, a mai spus clujeanul îngrijorat de soarta omului.

El a fost sfătuit să nu lase mâncare gătită. ”Lasă-i conserve dacă e, dacă îi lași mâncare gătită îl poate lua paranoia că e otravită, și pe bună dreptate. Oameni de kkt sunt peste tot. Unde e locația? Îi las și eu niște conserve. Așa ghost mode, fără interacțiune. Un sac de dormit e iara sfant”, l-a sfătuit cineva.

Cel care a deschis discuția a spus că s-a dus și i-a lăsat mâncare. ”I-am lăsat o punga cu conserve, napolitane, cascaval… la intrarea care e spre parcarea de masini. Nu era acolo, dar am privit rapid înăuntru și are saltea pe lemne cu multe paturi si ceva dulap”.

Altcineva a propus chiar o chetă pentru a cumpăra un generator: ”Dacă am face o chetă și am cumpăra un mini generator pentru o aeroterma? Sau ceva de genul. Nu prea mă pricep, nu știu dacă e realizabil. Știe cineva dacă exista vreo alternativa?”.

Se pare că deocamdată cea mai bună variantă ar fi cazarea la centrul social al Primăriei Cluj-Napoca, de pe strada Oașului, unde poate primi mâncare, un pat cald și acces la o baie.

IMG-3320.jpg

Comentarii Facebook