Icoane in valoare de un milion de euro la Muzeul Mitropoliei Clujului, de la subsolul catedralei VIDEO si FOTO


Muzeul Mitropoliei are in colectie trei icoane foarte valoroase care dateaza din secolul XVI. Sunt niste picturi realizate pe lemn si au fost pictate in perioada lui Stefan cel Mare si a lui Petru Rares.

Potrivit academicianului Marius Porumb, valoarea la care ar fi estimate aceste picturi este de aproximativ un milion de euro pe bucata.

"Sunt lucrari exceptionale si de o valoare imensa cu care noi ne mandrim. Pana in momentul de fata nu sunt expuse nici jumatate din obiectele pe care le avem, dar acestea trebuie restaurate", a mai afirmat Marius Porumb.

Au mai mai fost inca doua icoane la fel de valoroase ca si acestea din colectia Muzeului Mitropoliei, dar au fost furat de catre hoti dintr-o biserica de lemn.

 

"La noi nu exista un targ de arta de asemenea valoare. Dupa parerea mea o asemenea icoana, si mai ales cele care s-au pierdut, valoreaza cel putin un milion de euro. O icoana datata 1539, si nu atat ca e datata, dar cum arata, e foarte valoroasa. E ca si icoanele de la Manastirea Humor, unde sunt niste icoane de epoca Rares, si datate si acelea, si cam asa ar trebui sa fie. Nu pot sa apreciez ca pe piata se vand ca atare, pentru ca la noi nu exista o astfel de cerere. Aceste icoane sunt speciale. Daca va uitati bine la ele poate va vin in minte imagini de la manastirile din Moldova", a spus academicianul Marius Porumb, cel care a pus la punct Muzeul Mitropoliei Clujului, amenajat pe 1.000 de metri patrati la subsolul Catedralei Mitropolitane din Piata Avram Iancu.

 

Vezi AICI imagini din Muzeu.

 

Vasile Ielciu

Comentarii Facebook