Visul lui Bartolomeu Anania s-a implinit. Muzeul Mitropoliei a fost inaugurat in subsolul Catedralei FOTO


Muzeul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a fost inaugurat in aceasta seara si este amplasat la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Incepand de la statuia din bronz a lui Stefan cel Mare, o serie impresionanta de icoane, manuscrise si obiecte vechi vor putea fi admirate de catre clujeni incepand de maine. Muzeul are aproximativ 1000 de metrii patrati si se intinde pe toata suprafata Catedralei.

"Este un eveniment extrem de important pentru Cluj pentru ca anul acesta se implinesc 90 de ani de la reintemeierea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Statuia lui Stefan cel Mare nu este pusa intamplator aici, ci pentru ca el este ca un patron al Ariepiscopiei, pentru ca el a ctitorit bisericile din Vad si din Feleac" a declarat academicianul Marius Porumb.

Primul muzeu de acest gen a functionat incepand din 1938 la etajul al doilea al resedintei Mitropolitane si a fost infiintat de catre episcopul Nicolae Colan. De atunci colectia s-a imbogatit cu numeroase icoane si obiecte. Proiectul unui muzeu in subsolul Catedralei Mitropolitane a inceput la dorinta Mitropolitului Bartolomeu Anania, care si-a dorit sa mute muzeul de la etajul al doilea al resedintei Mitropolitane intr-un muzeu creat la subsolul Catedralei.

In primele zile intrarea va fi gratuita, dar dupa aceea taxa de intrare va fi de 2 lei cu reducere pentru elevi, studenti si pensionari, 5 lei va fi un bilet pentru adulti si 10 lei pentru cei care vor sa fotografieze sau sa filmeze.

 

Vezi si...

Icoane in valoare de un milion de euro la Muzeul Mitropoliei Clujului, de la subsolul catedralei VIDEO si FOTO

"Sora" icoanei facatoare de minuni de la Nicula, expusa in Muzeul Mitropoliei! Vezi aici FOTO si VIDEO

 

Vasile Ielciu

Comentarii Facebook