Miercuri 24 Aprilie

Ginecologul din Turda care a NENOROCIT pe viață un copil, trimis în judecată după CINCI ani în care mama s-a LUPTAT cu sistemul

 

Incredibilul caz de la Spitalul Turda, în care o mămică a născut un copil cu grave probleme medicale, după ce un medic ginecolog i-a administrat un medicament interzis a ajuns la final. 

 

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a medicului ginecolog Ovidiu Lupşan, pentru abuz în serviciu contra intereselor private. În paralel, procurorul Rareş Ciauşu de la Parchetul Tribunalului Cluj a dispus continuarea cercetărilor penale împotriva medicului ginecolog, care este acuzat, în alt dosar, de infracţiunea de vătămare corporală gravă din culpă. 

 

Ştiri de Cluj vă prezintă în mai multe episoase incompetenţa unor medici şi asistente medicale, dar şi a unor procurori şi poliţişti clujeni care de mai bine de cinci ani nu au făcut nimic în acest caz.

 

Episodul 1 - Atenţie la Cytotec, medicamentul nu este omologat 

 

În februarie 2008, Diana Crişan din Turda s-a prezentat la Spitalul din Turda pentru a naşte. Era gravidă în 41 de săptămâni, iar medicul care a monitorizat naşterea şi cu care se pregătea să aducă pe lume copilul, se numeşte Ovidiu Lupşan. ”În cabinet, doctorul mi-a dat un medicament Cytotec, şi mi-a spus să nu mai zic la nimeni că mi-a dat acest medicament deoarece colegii lui ar fi invidioşi pe el şi asta pentru că aplică gravidelor un tratament revoluţionar. În realitate era vorba despre medicamentul Cytotec, iar după ce am citit pe internet ce tragedii s-au întâmplat altor femei, care au decedat, mi-am dat seama că am scăpat şi să nu murim, nici eu şi nici copilul”, a povestit clujeanca.

 

La cinci ani de la naştere, Claudiu are doar şapte kilograme, nu vorbeşte, nu umblă, nu mănâncă singur. ”Este al nostru şi îl iubim aşa cum e el”, mai spune Diana Crişan.

 

Ultimul anchetator, procurorul Rareş Ceauşu a fost singurul care a avut curajul să îl trimită în judecată pe Lupşan. ”Învinuitul a decis să-i administreze acesteia medicamentul Cytotec, în ciuda faptului că acest medicament nu este autorizat în România de Agenţia Naţională a Medicamentului sau de Agenţia Europeană a Medicamentului şi nu figurează în nomenclatorul medicamentelor de uz uman”, se arată în rechizitoriu. 

 

Procurorul face referire în rechitoriu la faptul că în România, mai multe femei au murit la naştere după ce le-a fost administrat Cytotec.

 

Medicamentul cu pricina este fabricat în SUA şi este administrat doar în cazul bolnavilor de ulcer sau afecţiuni duodenale. Cu toate acestea, ginecologii români îl administrează atunci când o femeie doreşte să facă avort sau pentru a declanşa naşterea. 

 

Medicii din cadrul Comisiei Superioare din cadrul Colegiului Medicilor au stabilit că folosirea ”Cytotec” pentru declanşarea unei naşteri la termen este nerecomandată. ”Se produc contracţii uterine frecvente, de joasă intensitate, cu relaxare incompletă a fibrei miometriale şi, implicit, suferinţa fetală şi, mai ales, pentru că odată administrat, efectul său asupra uterului nu mai poate fi controlat”, au precizat specialiștii. 

 

Procurorul a stabilit că ginecologul Lupşan a procurat, ”în mod clandestin acest medicament”, care nu se afla în farmacia Spitalului din Turda.

 

 

După ce copilul Dianei Crişan s-a născut cu probleme, medicul Lupşan nu a anunţat medicul neonatolog, deşi avea această obligaţie, pentru investigarea de specialitate a nou născutului. În schimb, ginecologul i-a dat copilului nota nouă la naştere. 

 

Despre incompentenţa medicilor şi asistentelor de la Spitalul din Turda, fiecare cu numele lui, veţi putea citi în episodul de mâine ”Doctorii şi asistentele groazei de la spitaluil din Turda”.

 

Povestea DRAMATICĂ a părinților care i-au pus în GENUNCHI pe medicii de la IML Cluj. Emisiunea ȘTIRI DE CLUJ LIVE

Comentarii Facebook