GAS Cluj participa la protestul de miercuri, impotriva Rosia Montana Gold Corporation


Membrii Grupului pentru Actiune Sociala (GAS) Cluj participa, miercuri, 20 iulie, in Piata Unirii, din Cluj-Napoca, la protestul impotriva Rosia Montana Gold Corporation.

"Hunoriada este un flashmob de protest la adresa deciziei Comisiei Nationale de Arheologie, organism stiintific pe langa Ministerul Culturii, de distrugere a patrimoniului de la Rosia Montana prin emiterea certificatului de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte a masivului Carnic", a declarat Adi Dohotaru, secretar GAS Cluj.


"Comisia Nationala de Arheologie se intrece zilele acestea cu ministrul culturii pentru primul loc in distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana. Comisia de arheologie a validat strategia RMGC de minimaliza importanta si valoarea patrimoniala de exceptie a masivului Carnic, ce gazduieste 7 km. de galerii romane si pre-romane, zeci de kilometri de galerii moderne, cu valoare arheologica si arhitecturala deosebita, elemente de patrimoniu natural si imaterial. Complexitatea patrimoniului cultural al Masivului Carnic, ca parte integranta a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, ii confera unicitate la nivel national, european si mondial, fapt confirmat de numerosi experti romani si internationali si de institutii cu prestigiu dincolo de orice dubiu.

Aceasta initiativa deschide drumul catre inlaturarea Carnicului din Lista Monumentelor Istorice de Clasa A (cu valoare nationala si internationala); cel putin asa declara cu seninatate Kelemen Hunor, cel ce ar trebui sa fie primul care se ingrijeste de bunastarea mostenirii culturale si istorice.

Avem motive intemeiate sa credem ca ministrul nu mai are de mult nici rusine, nici coloana vertebrala si aurul i-a intunecat mintile. Toate declaratiile sale recente indica un caz clasic de dedublare, Kelemen Hunor trecand de la ministru al culturii la avocat al proiectului minier canadian, expert in investitii economice si clarvazator al unui viitor exclusiv minier la Rosia Montana. (Se pare ca ministrul s-a uitat in globul chel al lui Razvan Teodorescu si a gasit raspunsul la sperantele RMGC de a exploata in sfarsit aur.)

A venit vremea ca societatea civila sa ofere un precedent. Trebuie sa aratam ca guvernarea nu poate lega si dezlega dupa bunul ei plac, in functie de interesele personale si de partid, si ca societatea civila e inca treaza!

Miercuri, 20 iulie, incepand cu orele 13.00 fix hai in Piata Unirii la Hunoriada! Vino inarmat cu orice forma legala de protest sa cerem demisia lui Kelemen Hunor!", sustin organizatorii protestului de miercuri.

 

Vezi si...

Protest la Cluj impotriva Rosia Montana Gold Corporation: Hai la Hunoriada! Kelemen Hunor vrea sa distruga Rosia Montana

Comentarii Facebook