Factură gigantică la o biserică de cartier din Cluj! Peste 30.000 de lei la Catedrala din Mănăștur. Preot paroh: „A venit făcătura la gaz”


Criza energetică îi lasă stupefiați și pe unii clerici. O factură gigantică a fost primită de un preot paroh la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur, Cluj. 

A venit „fãcătura” la gaz. Nu ar mai fi multe de zis, pur și simplu sunt fãrã cuvinte. Tocmai ce am primit factura la gaz, pe luna ianuarie. Din pricina faptului cã de la începutul anului tariful ne-a fost mãrit cu 250%, avem de plată suma de 32.714 lei. Asta numai pe luna ianuarie. Baiul și mai mare este că suntem abia în mijlocul iernii”, a scris preotul Dan Cismaș pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit calculelor făcute de acesta, biserica va fi nevoită să achite mai mult de o mie de lei pe zi. 

Aș putea sã încep sã calculez cât plãtim pe orã. Sã nu creadã cineva cã stãm în mânecã scurtã; în bisericã sunt 16 grade, cât sã ne putem ține slujbele zilnice.Oricum, ne înscriem cu grație pe lista bisericilor, mãnãstirilor și asezãmintelor care au primit facturi la energie de zeci sau sute de mii de lei lunar. Cine plãtește aceste facturi? Tot enoriașii, bieții de ei, care au primit și acasã facturi duble la întreținere”, explică preotul.

Dan Cismaș subliniază că pe luna ianuarie a anului trecut, Catedrala din Mănăștur a avut de plătit doar 12.900 de lei pentru luna ianuarie. 

Acum avem 32.714 de lei. Aproape triplu. Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile? Orice creștere a veniturilor (salariu, pensie etc) se face cu 5-10, maxim 20%. Și atunci cum e posibil ca aceastã cheltuialã sã se tripleze de la o lunã la alta? Am sunat și am cerut explicații. Ideea e cã trebuie sã plãtim, iar pe urmã „vedem ce se poate face”. Eșalonãm. Rate doar cu buletinul. Mulțumim, sunteți foarte drãguți!”, a mai adăugat preotul paroh de la Catedrala din Mănăștur. 

Preotul a publicat și imaginea facturii fiscale de gaze naturale, pentru luna ianuarie.

factura.jpeg

Istoricul Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur

Uriașa biserică cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, cunoscută și sub numele de ”Catedrala din Mănăștur”, a fost sfințită în anul 2019, după 20 de ani de construcție. Parohia din Mănăștur are un istoric ce se întinde până în anii 1920, când slujbele pentru românii din Mănăștur se oficiau la biserica Calvaria, situație care a durat până la Revoluția din 1989.

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, închinată Eroilor Revoluției de la 1989, s-a zidit între anii 1990-2018 și este cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 6 mai 1990 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, prin implicarea directă a preotului paroh Vasile Raus.

Datele publice indică sume uriașe de bani care s-au dus din bugetul public al Primăriei Cluj-Napoca spre Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Apostol Petru și Pavel” din Mănăștur. În 2010, a fost alocată suma de 500.000 de lei, iar, în 2013, suma de 300.000 de lei, pentru a fi continuate lucrările la această biserică uriașă. Astfel de sume au fost alocate în fiecare an.

Comentarii Facebook