Catedrala din Mănăștur a fost sfințită. S-au împărțit și diplome pentru DONATORI - FOTO

Uriașa biserică cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, cunoscută și sub numele de ”Catedrala din Mănăștur”, a fost sfințită după 20 de ani de construcție. 

Slujba de sfințire a fost oficiată de duminică, 20 ianuarie, de Părintele Mitropolit Andrei, alături de 60 de preoți și diaconi.

La slujbă au participat peste 7000 de credincioși, autoritățile locale și județene și oameni de cultură.

Pentru a marca evenimentul, au fost împărțite cu generozitate și distincții și diplome pentru ctitori și binefăcători

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a acordat mai multe distincții și diplome pentru cei care au construibuit cu bani la ridicarea bisericii. Astfel, pr. paroh Vasile Raus a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, preotul slujitor Vasile Bancoș a primit Crucea Arhiepiscopală, iar ceilalți doi preoți slujitori: pr. Nicolae Maja și pr. Radu Onac au fost ridicați la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce. De asemenea, diaconii parohiei: diac. Andrei Stoian și diac. Daniel Buruian au fost ridicați la rangul de arhidiacon.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, secretarul Primăriei Cluj-Napoca, Aurora Roșca și prim-epitropul parohiei, Dorel Marc, au primit Ordinul Centenar ”Mihai Vodă”. Numeroși binefăcători și sprijinitori ai bisericii, care s-au implicat în zidirea acesteia, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, printre care și arhitectul bisericii, Radu Spânu, care a primit Ordinul ”Sfinții Martirii Năsăudeni”, scrie radiorenasterea.ro.

Parohia din Mănăștur are un istoric ce se întinde până în anii 1920, când slujbele pentru românii din Mănăștur se oficiau la biserica Calvaria, situație care a durat până la Revoluția din 1989.

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, închinată Eroilor Revoluției de la 1989, s-a zidit între anii 1990-2018 și este cunoscută sub numele de ”Catedrala din Mănăștur”.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 6 mai 1990 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, prin implicarea directă a preotului paroh Vasile Raus.

Datele publice indică sume uriașe de bani care s-au dus din bugetul public al Primăriei Cluj-Napoca spre Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Apostol Petru și Pavel” din Mănăștur. În 2010, a fost alocată suma de 500.000 de lei, iar, în 2013, suma de 300.000 de lei, pentru a fi continuate lucrările la această biserică uriașă. Astfel de sume au fost alocate în fiecare an.

Comentarii Facebook