Fabrica de gunoi a Clujului va produce compost pentru agricultura VIDEO


Contractul pentru realizarea "fabricii de gunoi" a Clujului a fost semnat si unitatea urmeaza sa produca compost, ce poate fi folosit pentru agricultura sau pentru producerea de energie.

Valoarea totala a proiectului, finantat din fonduri europene, este de 61 de milioane de euro. "Fabrica de gunoi va costa 25 de milioane de euro, inca 5,5 milioane de euro vor fi investiti in realizarea statiilor de transfer a deseurilor de la Gherla, Huedin si Campia Turzii. Se vor mai licita si echipamente si utilaje, dar si realizarea cailor de acces", a declarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise.

Fabrica de gunoi va fi construita de Asocierea condusa de SC Hidroconstructia pe un teren detinut de comuna Feleac, in zona cunoscta sub numele de "tufele rosii". "In 14 luni trebuie construita aceasta fabrica de gunoi, care nu este o simpla rampa, ci mai mult decat atat. Statiile de transfer preselecteaza deseurile si acestea vor fi transformate intr-un compost care va fi folosit pentru agricultura sau ar putea sa fie vandut. Pe viitor, acest depozit va putea sa fie transformat intr-un centru de producere a energiei. Finantarea europeana nu prevede acest lucru si aici cred ca s-a gresit, dar pe viitor vom putea transforma aceasta fabrica intr-una de producere energiei electrice", a mai spus Tise.

Compostul produs din deseuri menajere va fi folosit pentru a reda agriculturii terenuri unde productivitatea este foarte mica.

Comentarii Facebook