Experiența de GROAZĂ a unei tinere cu controlorii CTP: M-a prins de cot și m-a târât ca pe o cârpă



O clujeancă a avut parte de o experiență foarte neplăcută cu doi controlori din cadrul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

Tânăra a observat cât de brutal se comportă doi controlori cu un grec care nu reușise să își cumpere bilet de autobuz, așa că a decis să facă propriul ”experiment” pentru a vedea dacă are parte de același tratament.

Limba maternă mi-e româna, maghiară învăț de la 11-12 ani, vorbesc destul de fluent.

Niciodată nu am avut prejudecăți despre alte naționalități. De mică am călătorit și trăit în multe tări astfel înțeleg/vorbesc câteva limbi. Am trăit pe propria piele cazul migrării românilor datorită nevoilor. Am observat că majoritatea, la fel și eu,doresc la un moment dat să se întoarcă la vatra casei. Fie pâinea cât de arsă, tot mai bine e acasă. Momentan trăiesc în Budapesta, am venit în Cluj doar pentru câteva zile deoarece frecventez facultatea aici. Îi o schimbare de atmosferă, de stare de spirit, de fiecare dată când, la vamă las în urmă teritoriul României. Câteodată de milă și dor, dar cel mai des o ușurare, parcă intru în civilizație. Nu mă refer că străzile sau politicienii sunt mai buni, ci mentalitatea de peste hotare e mai sănătoasă, lipsită de prejudecăți, dar normal fiecare pădure are uscăturile ei.

Azi pe autobus am observat un grec, de vreo 20-24 de ani, dezamăgit că nu a reușit să cumpere bilet de la automat, deoarece nu funcționa. Colegul său avea un bilet pentru o călătorie. Din senin vin controlorii. Băiatul explică pe englză, pe greacă că nu ii vinovat, nu funcționa automatul, nu dorea să coboare. Controlorul mai tânăr îl prinde de mână și mai că îl aruncă din autobus, coborând și ei. Colegul grecului o înlemnit.
Am rămas șocată cum tratăm străinii. Totuși, nu știu ei de regulile noastre. Ce era dacă în loc de vecinu Ion, lăsam sărmanu străin să mai meragă o stație, unde putea să cumpere bilet? După muncă am cumpărat un bilet și mă urc pe 43P în stația Observatorului. Surpriză aceiași controlori, i-am recunoscut... Unul dintre ei mai învârstă cu mustață, plinuț, iar celălalt tânăr, înalt, destul de robust, păr șaten deschis, care anul trecut încă îmi făcea avansuri că dacă ieșim la un suc uită de amendă { aveam examen și grăbită la facultă, nu avem timp să aștept șirul...} I-am zis mai bine plătesc 35 de lei că nu îmi plac sucurile la plic...

Am validat biletul și mi-am amintit cum, cu stil țărănesc și comunist au târât bietul om, disperat că ce se întâmplă... Pornește autobusul... Începe inspecția. Ajung la mine, eram curioasă dacă sunt chiar așa de țărani precum par. Mă prefac că nu găsesc biletul... pe maghiară le spun, am bilet însă nu îl găsesc... Putem coborâ în stație. Spre uimirea mea, Cel mai învârstă îmi răspunde, că nu-i bai, coborâm. Încurcam circulația și drumul spre ușa autobusului, așa că decid să mă trag deoparte lângă ghișeu de bilete. Alunec când Făt Frumos al meu mă prinde de cot brusc și mă târăște ca pe o cârpă cu ochii bulbucați zbierând ,,Unde crezi că fugi corcitură?" Nu mi-o venit să cred! Am continuat să vorbesc maghiară cu cel învârstă:

- Te rog spunei colegului tău să nu vorbească așa, înțeleg româna.
El: - Ai 35 de lei sau te duc la jandarmerie (maghiară).
Eu: Dar am bilet, e la mine, trebuie doar să îl caut (maghiară).
Făt Frumos: Ai pe măta băgami-aș *** în nația voastră...
Eu: Domnule tu auzi ce vorbește? Te rog, cheamă jandarmii! Mă hărțuiește și vorbește urât doar că vorbesc maghiară?
El: Nu... nu.. îl deranjează că ști româna și nu vorbești.
Scot buletinul maghiar.
Eu: Sunt maghiară dar înțeleg româna.
Făt Frumos: Băgami-aș în nația voastră păi tu mă ameninți pe mine...
El: Mă stai cuminte, vorbesc eu cu fata.
Eu: Am biletul la mine, dar vreau să vină jandarmii... să vedem cu ce drept se compoartă colegul tău cu mine de parcă aș fi omorât pe cineva.
Făt Frumos și musculos tace.

Ăsta mai învțârstă: Domnișoară aici e chitanța 35 de lei am emis-o deja, e mai bine să rezolvăm situația, oricum bilet nu ai.
Țineam biletul în mână când din buzunar îmi cade o bancnotă de 50 de lei. Mă aplec, în timp ce cel învârstă îmi smulge biletul din mână. Mă uit mirată, presimțeam că nu îi de bine... Brusc biletul meu îi rupt bucăți și îmi forțează chitanța de 35 de lei în palmă. Am rămas uimită, câtă nesimțire! Îmi ia bancnota de 50 și îmi dă 15 lei rest. Sună jandarmi, so rezolvat problema cu domnișoara de pe Observatorului, nu vă supărați băieții.

Eu: Nu nu-i adevărat, veniți în stație să rezolvăm.

Târziu... Ai mei au luat-o la fugă spre autobus, Făt Frumos înjura din fundul cortului de nații și scârboșenii. Eu, uimită... Doamne! Îi adevărat? Chiar îs așa tâmpiți, needucați și barbari? Am vrut să pornesc spre poliție, am la mine amenda pe care îi scris numărul de identificare a controlorului. Mă uit la ceas, aproape 8. Dimineață am laboratoare de prezentat, trebuie să mă pregătesc. În weekend plec din țară, probabil. Nu am timp de poliție și declarații... Dacă cererea de cămin durează o săptămână până ce îi prelucrată, chiar și în caz de urgență. Ce să discut de poliție? Timp pierdut... Mare mi-e dezamăgirea... Bine că politică știu toți ,,România îi înapoiată cu 100 de ani față de occident" Da de unde bă văcarilor? Voi faceți țara așa, mentalitatea voastră beteagă de la coada vacii! Rușine că nu știți să vă integrați și să respectați apropiatul. Nu sunteți buni decât să abuzați de putere și alcol. Iohanis îi devină nu? Realizați oare vreodată că numa dorința voastră de a schimba faptul că sunteți proști bâtă cu tupeu jegos poate schimba țara? Noi susținem turismul, relațiile cu publicul, zâmbim și facem curat în fața curții. Nu am treabă îs excepții, avem o țară frumoasă, în mare parte ,,civilizată", dar cum să permitem ca astfel de oameni să aivă orișicâtă responsabilitate, să ieie contactul cu publicul, cu turiștii? Ce-ți doresc eu ție dulce Românie? Cu siguranță astfel de controlori ca la Ratuc! Să vadă lumea în a noastră dulce țară, câtă calitate primim pentru servicile plătite. În caz de îi întâlniți și voi, Emitent: 85, pe factură. Bun venit în România!”, ne-a scris Mădălina.

Comentarii Facebook