Emil Constantinescu, prezent la Cluj la inaugurarea filialei Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin


Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin şi-a deschis la Cluj-Napoca, prima filială din străinătate.       

Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, a spus în cadrul evenimentului de astăzi, 14 ianuarie, că diplomaţia culturală este de foarte multe ori mai importantă decât diplomaţia politică sau economică.

"Învăţământul superior este cel care formează concepte. Iar conceptele diplomatice pot fi o armă paşnică în mâinile oamenilor", a spus Emil Constantinescu

Filiala Institutului va funcţiona în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj.

La eveniment nu a lipsit fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, care a spus că diplomaia se învaţă în universităţile de rang înalt.

"Preşedintele Oboma zicea într-un discurs al său, că tebuie să se termine cu diplomaţia hard, adică diplomaţia politică dură, şi să se treacă la diplomaţia soft, adică diplomaţia culturală", a spus Vasile Puşcaş.

Mark Danfrey, profesor în cadrul Academiei Culturale de la Berlin,  a spus că din păcate în aceste perioade de criză, cultură e lăsate de-o parte, precizând în acelaşi timp că, "este mai importantă în aceste perioade cultura pentru că stabilizează relaţiile dintre ţări şi oameni. Nu trebuie sp fim de acord, dar trebuie să avem încredere unul în celălalt".

Institutul de Diplomaţie Culturală a fost înfiinţat în 1999 la Berlin. Conducerea este asigurată de diplomaţi de rang înalt, foşti şefi de state, premieri şi miniştri.

Comentarii Facebook