Marti 30 Noiembrie

Emil Boc a cerut informații despre hotelul ”Star Wars” de la Cluj. Nu știa detalii


Primarul Emil Boc a fost întrebat de jurnaliști despre hotelul Marriot, care este ridicat pe strada Avram Iancu, și care are formă considerată de clujeni lipsită de estetică și nepotrivită pentru zona centrală a orașului.

Primarul Emil Boc a fost întrebat ”de ce a lipsit institutia pe care o conduceti din procesul privind anularea autorizatiei de construire a hotelului ridicat de Protax Invest pe str Avram Iancu?” sau ”Au apărut multe comentarii în spațiul public despre hotelul de pe strada Avram Iancu. Dumneavoastră ce părere aveți despre construcție? Se mai poate face ceva?”. 

În cursul zilei de luni, primarul Emil Boc a scris că marți ”in cadrul comisie de urbanism, la începutul acesteia, am sa solicit prezentarea unei informații complete”.

Istoria românească a avizării Hotelului de pe Avram Iancu. La Cluj, Comisia Monumentelor a spus ”NU”, dar ”miticii” au spus ”Da”

Clujenii au făcut Meme -uri cu clădirea hotelului.

Hotelul blochează zidul istoric al orașului. Profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest, este șocat de modul în care arată clădirea ridicată pe strada Avram Iancu, unde va fi un hotel de cinci stele. 

O parte din zidul fostei cetăți medievale clujene va fi vizibil de acum doar din parcarea cu barieră a acestei hidoșenii violente construită în centrul Clujului”, comentează Conf. dr. Ciprian Mihali, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie.

”Imi pare rau, dar iarasi o sa postez ceva urat. Nu am cum sa nu fiu revoltat, cand o sectiune importanta din zidul istoric medieval din Cluj si fűvészkert, adica prima gradina botanica din epoca baroca in spatele palatului Nemes-Bethlen era distrusa si masacrata de aceasta cladire incredibil de urata. Tot aici s-a gasit si un sit arheologic important din epoca romana.

Este o crima impotriva patrimoniului imobil istoric.

Spune mult despre politica PNL din Cluj.

Nebunia distrugătoare a urâțeniei

Nu pot acuza pe nimeni de corupție, dar pot acuza pe toată lumea de prostie, de cupiditate, de prost gust și de dispreț față de echilibrul urban.

Cum e posibil să apară în centrul Clujului, pe una din (cândva) cele mai pitorești și mai echilibrate străzi ale orașului, această monstruozitate arhitecturală și urbanistică? Cine dă avize pentru distrugerea echilibrului arhitectonic, cine este atât de orb și de înfometat de bani încât să nu realizeze că o asemenea oroare toxică distruge totul în jurul ei și pentru foarte mulți ani de acum înainte?

Aș fi sincer curios să știu ce cred arhitecții despre acest proiect. 

Care sunt eventualele calități ascunse care au permis realizarea lui? Care este regimul de înălțime, care sunt constrângerile de formă, de culoare, de încadrare în peisaj pe care le respectă? Există vreun proiect la nivelul municipalității privind revoluționarea arhitecturii pe strada Avram Iancu?

Orașele se sluțesc oare odată cu noi?

Respectul pentru trecut dă măsura valorii prezentului. Batjocura față de trecut este semnul cel mai clar al nimicniciei actuale.

O parte din zidul fostei cetăți medievale clujene va fi vizibil de acum doar din parcarea cu barieră a acestei hidoșenii violente construită în centrul Clujului, o hidoșenie care nu s-ar fi putut construi dacă pe undeva, pe traseul aprobărilor (și se pare că asta chiar la Comisia Națională a Monumentelor), cineva nu ar fi înlesnit luarea unei decizii favorabile „dezvoltatorilor” din Cluj.

Construcția acestui hotel dă măsura, încă o dată, a degradării tuturor standardelor din societatea noastră: standarde arhitecturale, estetice, administrative, legale etc. Este totuși revoltător că nimeni și nimic nu a putut opri înălțarea acestei oribilități la trei sute de metri de centrul orașului. De aceea, mi se pare cât se poate de plauzibil ca, sub presiunea acelorași „dezvoltatori”, să vedem dispărând de pe str. Avram Iancu alte clădiri istorice, cum ar fi cea a Facultății de Drept sau a Liceului Șincai. Pentru că, nu-i așa, câți bani ar aduce orașului și buzunarelor flămânde niște clădiri de birouri sau hoteluri construite de cine trebuie?

Din păcate astfel de exemple s-au înmulțit în ultima vreme și se vor tot înmulți: pentru că odată ce rigoarea legii și a integrității a slăbit, iar precedentele au fost create, nimic nu mai poate opri presiunea milionarilor care „dezvoltă” orașul”, a scris Conf. dr. Ciprian Mihali, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie.

Pe strada Avram Iancu  va fi ridicat un hotel din lanțul Marriot. 

Ciprian Mihali a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

08631c0589464bc68b4651a82155427c.jpgfdbac4f56dfb291601cb4446bf5ff9f6.jpg

Comentarii Facebook