Elevii pot beneficia de alocație și după 18 ani! Vezi ce trebuie să faci ca să primești alocație după ce ai împlinit 18 ani

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani beneficiază lunar de o alocație de 256 de lei. Elevii care au împlinit 18 ani și urmează încă cursurile învăţământului liceal sau profesional pot să beneficieze în continuare de alocație, până la finalizarea studiilor. 

Ce trebuie făcut?

Dacă elevii doresc să obțină în continuare alocația, inclusiv după împlinirea vârstei de 18 ani, trebuie ca Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecții Sociale să fie informată de școală.

Astfel, elevii care împlinesc 18 ani trebuie să completeze o cerere, însoțită de o copie de buletin și un extras de cont, pe care o depun la secretariat și pe care, ulterior școala o va trimite către inspectoratele școlare, anunță reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj. 

În baza fișierelor primite de la inspectoratele școlare, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecții Sociale eliberează alocațiile. 

,,Pentru copiii care au împlinit 18 ani și sunt elevi, la secretariatul școlii, prin doamna dirigintă, în cazul școlii noastre, se va depune o cerere, care vine însoțită de buletin și extras de cont, pentru prelungirea alocație până la finalizarea studiilor”, au spus reprezentanții Colegiului Național George Coșbuc din Cluj-Napoca.

Situația poate fi diferită de la liceu la liceu. De exemplu, la Liceul Teoretic "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, elevii nu trebuie să depună cerere la secretariat, deoarece școala actualizează în luna octombrie baza de date cu elevii care vor împlini în acel an 18 ani, care este trimisă apoi la Inspectoratul Școlar Cluj și apoi de către reprezentanții IȘJ către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj. Alocațiile pot întârzia, însă. În astfel de situații, elevii pot verifica cu ajutorul unei adeverințe obținute de la școală, motivul întârzierii.

”În octombrie, Liceul Teoretic Avram Iancu trimite o cerere de actualizare a bazei de date cu elevii care au împlinit sau urmează să împlinească 18 ani. Până la actualizarea bazei de date, alocațiile pot întârzia câteva luni. Dacă elevul observă că nu primește alocația, iar colegii lui primesc, atunci poate veni la secretariat pentru a primi o adeverință că este elev și cu ea să meargă la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecţie Socială Cluj, pe strada Coșbuc, pentru a verifica de ce nu intră banii”, au explicat reprezentanții Liceului Teoretic ”Avram Iancu” Cluj.

Întrucât situațiile pot fi diferite de la un liceu la altul, cel mai bine este ca în astfel de situații să vă adresați secretariatului instituției de învățământ de care aparțineți, pentru a vedea dacă este necesară sau nu depunerea unei cereri sau a altor documente. 


Comentarii Facebook