Efectele microclimatului din Salina Turda, studiate si pe cobai umani


Un grup de 38 de persoane cu varste curprinse intre 5 si 67 de ani sunt folositi pe post de cobai umani pentru a se studia microclimatul din Salina Turda.

Cercetatorii si-au inceput analizele in 2010, pe sobolani, iar rezultatele au fost pozitive. Studiile de microclimat efectuate la Salina Turda au aratat ca in mina Rudolf sterilitatea aerului este similara unei sali de operatie. In luna august, timp de 20 de zile, au fost facute teste pe sobolani de laborator, care au fost tinuti in salina.

Pentru ca Salina Turda sa poata fi inclusa in circuitul balnear din Romania trebuie sa treaca si testele pe cobai umani. Cei 38 de pacienti fac o cura gratuita de tratament, iar rezultatele obtinute vor fi studiate vineri, 21 octombrie, de o comisie de medici de la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti.

Salina Turda a fost modernizata intr-un proiect Phare in valoare de 6 milioane de euro. Salina are o adancime de 112 metri, dispune acum de o baza de tratament, amfiteatru pentru concerte, teren de minigolf, pista de bowling, loc de joaca pentru copii si debarcader. Asa ca cei care vor, pot sa incerce si o plimbare cu barca.

Dupa finalizarea studiului de microclimat, conducerea Salinei spera sa continue investitiile sa construiasca un hotel pentru a putea gazdui pacientii care vor veni la Turda la tratament.

Comentarii Facebook