Drulă a dat ordinul! Bărcile cu MOTOR sunt INTERZISE pe Tarnița și Beliș. CE AMBARCAȚIUNI SUNT PERMISE


Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a semnat ordinul prin care motoarele pe combustibili fosili sunt interzise pe lacurile Tarnița și Beliș. 

Am semnat un ordin de ministru prin care impunem măsuri stricte privind navigația ambarcațiunilor pe lacurile Tarnița și Fântânele.

Astfel, este interzisă navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili. Sunt permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale.

Municipiul Cluj se aprovizionează cu apă din aceste lacuri, iar poluarea lor nu poate fi acceptată.

De asemenea, nici poluarea fonică nu va mai exista, ceea ce este un lucru extraordinar atât pentru rezervația naturală din jurul lacurilor, cât și pentru turiștii care petrec o vacanță acolo.

Viteza maximă permisă pentru ambarcațiuni este de 15 km/h, iar zonele de navigație și cele de înot vor fi clar delimitate pentru siguranța turiștilor.

Prin ordinul de ministru se instituie și amenzi contravenționale pentru nerespectarea acestor reguli. Supravegherea respectării regulamentului, precum și aplicarea de sancțiuni cade în sarcina autorităților locale.

Clujenii au dreptul la apă curată, turiștii au dreptul la liniște, siguranță și apă în care pot înota fără a fi expuși la substanțe toxice. 

Și nu în ultimul rând natura - fauna și flora - din zonă are dreptul să fie protejată prin aplicarea unor măsuri, care nu pot fi catalogate altfel decât de bun simț”, a transmis Cătălin Drulă.

Campania de scoatere a bărcilor de pe Tarnița și Beliș a fost susținută de foștii parlamentari Horia Nasra și Adrian Dohotaru. 

Astăzi, ministrul transporturilor, dl. Cătălin Drulă a semnat ordinul prin care motoarele pe combustibili fosili sunt interzise pe lacurile Tarnița și Beliș.

De asemenea, apreciez faptul că dl. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj s-a implicat activ în această speță și a supervizat personal speța regulamentului.

După doi ani de lupte, mă bucur că ceea ce am început în vara lui 2019, alături de Adrian Dohotaru, fost deputat independent, Ioan Aurel Cherecheș, fost Prefect al județului Cluj, Ioan Alin Danci, fost Subprefect al județului Cluj, s-a materializat astăzi.

Au fost discuții, dezbateri, telefoane primite cu un ton neprietenos, presiuni din partea unor politicieni și șmecheri de ponton dar în final cu toții am obținut o victorie pentru natură, sănătate și sport!”, a precizat fostul deputat PSD Cluj, Horia Nasra, unul dintre cei care a inițiat campania de scoatere a bărcilor poluante de pe Tarnița.


Comentarii Facebook