Sambata 26 Noiembrie

Dosarul polițiștilor clujeni de la rutieră, care au luat mită și un bax de bere, bate pasul pe loc. S-a blocat în sertarul DGA Cluj

 

A trecut mai bine de un an de la momentul reţinerii a şase poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere Cluj pentru luare de mită. Departamentul de Investigații Știri de Cluj a mers pe fir și a aflat că încă cei 6 nu au fost trimiși în judecată.

 

În 14 martie 2013, un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, însoţit de mai mulţi poliţişti de la Direcţia Generală Anticorupţie Cluj s-au prezentat la Poliţia Rutieră Cluj, la Biroul Drumuri Naţionale, unde au făcut mai multe percheziţii. Apoi, şase agenţi de poliţie au fost săltaţi şi duşi la audieri, după care au fost reţinuţi pentru 24 de ore. 

 

A doua zi au fost purtaţi prin faţa camerelor de luat vederi, cu cătuşe la mâini, pe holurile Tribunalului Cluj. Magistratul a refuzat să emită mandat de arestare, iar de atunci nimeni nu a mai auzit de caz. Toată lumea a fost fericită. Procurorii că au mai înregistrat un dosar penal, poliţiştii de la DGA că au mai bifat în bilanţ destructurarea unei alte reţele de poliţişti corupţi. Cu acestea, pe dosarul ”Mită la radar” s-a aşternut praful.

 

De atunci a trecut un an, o lună şi două zile, iar procurorii nu au reuşit nici măcar să îi trimită în judecată. Avocaţii poliţiştilor susţin că sumele pe care aceştia le-au luat sunt foarte mici şi că la dosar nu există probe. 

 

Potrivit referatului de arestare intocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, cei 6 politisti din cadrul Biroului Drumuri Nationale - Serviciul Politiei Rutiere Cluj au luat mita de la zeci de soferi. Agentul Mihai Radu Muresan a cerut si primit chiar si un bax de bere.

 

"Mihai Radu Muresan (n.red. FOTO) - In cursul zilei de 1 februarie 2012, in timp ce efectua serviciul impreuna cu Manzat Tudor Alin pretind si accepta remiterea unui bax de 24 de cutii de bere, iar pe fondul exercitarii atributiilor de serviciu impreuna cu Soran Victor si Todorut Rares Ciprian, din cursul noptii de 27/28 ianuarie 2012, in mod similar accepta plata sumelor de 50 de euro si respectiv 50 de lei de la persoane pe care nu le-a sanctionat contraventional", precizeaza procurorii clujeni.

 

De asemenea, despre Ioan Muresan, un alt agent cercetat, procurorii spun ca "in cursul zilei de 30 ianuarie 2012, in timp ce efectua serviciul cu Victor Soran pretind si accepta sumele de 50 de lei si 40 de euro de la participantii la trafic, fara a intocmi forme de sanctionare contraventionala. In mod similar, in cursul zilei de 31 ianuarie 2012, accepta plata sumelor de 200 de lei si respectiv 700 de lei de la persoane pe care nu le-a sanctionat contraventional. Mai mult, pe fondul exercitarii atributiilor de serviciu impreuna cu Victor Soran si Rares Todorut, din cursul zilei de 9 februarie 2012, in mod similar accepta plata remiterea sumei de 300 de lei".

 

Agentul Victor Soran a incasat si el sume de bani in timpul perioadei in care s-a facut filajul. "In cursul zilei de 30 ianuarie 2012, in timp ce efectua serviciul impreuna cu Ioan Muresan pretind si accepta plata sumelor de 50 de lei, 10 euro de la participantii la traficul rutier, fara a intocmi forme de sanctionare contraventionala. In mod similar, in cursul zilei de 31 ianuarie 2012 plata sumelor de 200 de lei si respectiv 700 de lei de la persoane pe care le-a sanctionat contraventional. Mai mult pe fondul exercitarii atributiilor de serviciu, impruna cu Radu Mihai Muresan si Rares Cirprian Todorut, din cursul noptii de 27/28 ianuarie 2012, in mod similar accepta plata sumelor de 50 de euro si respectiv 50 de lei de la persoane pe care nu le-a sanctionat contraventional, iar in cursul zilei de 9 februarie 2012, in exercitarea atributiilor de serviciu, impreuna cu Ioan Muresan si Rares Ciprian Todorut, accepta remiterea sumei de 300 de lei".

 

Dan Alb "in timp ce efectua serviciul impreuna cu Sucala Adrian Vasile pretind si accepta plata sumei de 100 de lei de la un cetatean italian si respectiv de la alti doi participanti la traficul rutier - cate 100 de lei, fara a intocmi forme de sanctionare contraventionale. In mod similar, in cursul zilei de 6 februarie 2012 accepta plata sumei de 50 si respectiv in cursul zilei de 10 februarie 2012 accepta remiterea sumei de 100 de lei tot de la persoane pe care nu le-a sanctionat contraventional. Exercitarea atributiilor de serviciu fiind exectuata impreuna cu Sucala Adrian Vasile".

 

 Agentul Adrian Sucala este acuzat de aceleasi practici. "In 29 ianuarie 2012, in timp ce efectua serviciul impreuna cu Alb Dan Dorin pretind accepta plata sumei de cate 100 de lei de la un cetatean italian si respectiv de la alti doi participanti la traficul rutier - cate 100 de lei. In mod similar, in cursul zilei de 6 februarie 2012, accepta plata sumei de 50 de lei si respectiv, in cursul zilei de 10 februarie 2012, accepta remiterea sumei de 100 de lei tot de la persoane pe care nu le-a sanctionat contraventional", au mai precizat procurorii.

 

Agentul Catalin Lupas a solicitat si el bani de la soferi, sume cuprinse intre 20 si 50 de lei.

 

Ce averi au politistii din Cluj acuzati de MITA la RADAR

 

Dacă aveți și alte ”mostre” de abuzuri din sistemul sanitar, vă așteptăm reclamațiile pe adresa investigații@stiridecluj.com sau office@stiridecluj.com. Nu acceptăm sesizările anonime, ale unor persoane care nu își asumă acuzațiile.

Departamentul de Investigații Știri de Cluj

Comentarii Facebook