Doi studenți clujeni vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii din Polonia, la secțiunea Integrare de Sisteme de Roboți


Patru echipe de studenți de la universitățile tehnice din țară au concurat la Cluj-Napoca în 26-27 aprilie. Echipa clujenilor de la UTCN a câștigat și va reprezenta România la categoria Integrare de Sisteme de Roboți în cadrul Olimpiadei Europene de Meserii, organizate în Gdánsk, Polonia.

FANUC și WorldSkills România au organizat prima ediție a Olimpiadei Naționale de Integrare de Roboți Industriali pentru tinerii români, unde patru echipe din țară au concurat pentru a reprezenta România la categoria Integrare de Sisteme de Roboți în cadrul Olimpiadei Europene de Meserii, organizată în Polonia, în luna septembrie 2023.

La nivel național, clujenii, studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au trebuit să concureze cu echipele trimise de alte trei universități tehnice românești, respectiv Universitatea  Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Politehnică din București.

Cele patru echipe finaliste, alcătuite fiecare din câte doi studenți și un cadru didactic îndrumător s-au întrecut timp de 2 zile în patru probe de concurs, desfășurate exclusiv în limba engleză, în a-și demonstra abilitățile și cunoștințele de programare și utilizare a roboților industriali. Concursul are ca obiectiv pe termen lung aprofundarea cunoștințelor, abilităților și experienței practice a studenților din universitățile tehnice românești în programarea și integrarea roboților industriali în perspectiva dezvoltării unei cariere profesionale într-un domeniu de foarte mare actualitate. 

Kántor și Attila, membrii echipei câștigătoare, sunt studenți în anul IV la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managmentul Producției. Echipa lor va fi  înscrisă oficial ca reprezentantă din partea României la proba de Integrare de Sisteme de Roboți în cadrul EuroSkills Gdánsk 2023. 

„Sarcina principală de lucru din cadrul competiției era un proces preluat din industrie. Așadar, a implicat toate detaliile tehnice precum electronică, modelare layout în RoboGuide, programare, instalarea echipamentelor și altele. A fost o experiență foarte bună, fiindcă am avut ocazia să punem în practică ceea ce am studiat la facultate. Fiindcă exercițiul principal al competiției a fost unul realist și ne-am aflat permanent sub presiunea timpului, consider că ne va ajuta enorm de mult în cariera noastră de roboticieni”, a declarat Kántor Józsué, membru al echipei câștigătoare.

„Din punctul nostru de vedere, cel mai dificil a fost să lucrăm după standardele europene care sunt foarte de stricte din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, multitudinea de cerințe a generat o colaborare bună între noi. Fără lucrul în echipă nu am fi reușit o asemenea performanță”, a mai adăugat Krasznai Györk Attila, cel de-al doilea membru al echipei clujene.

Aflându-se la prima ediție, experții români și organizatorii au primit sprijinul Expertului European în Integrare de Sisteme de Roboți, doamna Karla Kosch, expert britanic de origine română. Doamna Kosch a participat la Olimpiadă în calitate de președinte al juriului. 

karla.jpeg

„Prima Olimpiada Națională de Integrare de Roboți Industriali desfășurată la Cluj-Napoca a dezvăluit talente din patru mari universități. Munca depusă cu dedicație de echipele de studenți din Cluj, București, Sibiu și Iași a fost cu atât mai evidentă în timpul concursului susținut în limba engleză, un pas îndrăzneț și lăudabil, care aduce România cu un pas mai aproape de competițiile internaționale”, a declarat Karla Kosch, Lector în Inginerie, Northern Regional College, Irlanda de Nord.

Comentarii Facebook