”Urbanism de mahala la Cluj-Napoca!?” - Casele de pariuri împânzesc și frumosul bulevard Nicolae Titulescu, din Gheorgheni


Casele de pariuri au invadat și Bulevardul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca, după ce Mărăștiul a fost ”cucerit” de păcănele și pariuri. 

Oricum, lipsa de interes a Primăriei Cluj-Napoca este evidentă și în urma materialului prezentat de Știri de Cluj zilele trecute, cu un grup de copii care se joacă în Mărăști la lumina făcută de reclamele caselor de pariuri. Municipalitatea a amenajat puține parcuri în Mărăști, iar zonele verzi existente sunt în beznă, astfel că cei mici au ajuns să se joace pe un petic de iarbă, lângă un copac, dar la lumina reclamelor.

Pe marele și frumosul bulevard Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca, din atrăgătorul, scumpul, liniștitul și conservatorul cartier Gheorgheni, în stația de autobuz Bistriței, regulile orășenești, bunul gust și bunul simț par să o fi luat razna.

Până de curând, în perimetrul respectiv, într-o clădire improvizată și ea (strecurată între blocuri în anii 90), funcționa o farmacie. La douăzeci de metri mai la stânga, este o altă farmacie, lângă care a funcționat ani și ani la rând, nestingherit. Farmacia din clădirea cea nouă, presupun, ca urmare a aplicării legii farmaciilor (ce reglementează o distanța minimă între ele), a fost desființată, iar în locul ei a apărut, de curînd, o sală de jocuri, numită Las Vegas (încă se amenajează). De aici încolo ce urmează e uimirea, șocul și absurdul!”, a comentat Viorel Nistor, fost jurnalist și profesor la FSPAC Cluj.

Acesta a punctat faptul că în zonă sunt acum 3 săli de pariuri și jocuri lipite unele de altele, în timp ce farmaciile nu aveau loc. 

Aș vrea să știu în baza căror reguli a fost eliberată de primărie autorizația de funcționare a acestei ultime săli de jocuri, dacă a devenit B-dul Titulescu „enclava” de jocuri din Cluj-Napoca. 

Cum de există o lege care reglementează amplasamentul farmaciilor și densitatea lor și nu există (sau e proastă sau nu se aplică) o lege de funcționare a funcționării și densității sălilor de jocuri de noroc? 

Or face rău, pasămite, prea multe farmacii (leacuri pentru trup) și or face bine foarte multe săli de jocuri („leacuri pentru suflet”)?

O cât de mică explicație pentru această decizie „absurdă”, ce scandalizează cetățenii și strică reputația, prețul și echilibrul zonei, trebuie dată de autorități. Ce căutau două săli acolo, de ce era nevoie de o a treia sală de jocuri într-un spațiu de nici 50 de metri?

Orice ai zice, dincolo de reputație și efecte sociale negative, jocurile de noroc sunt o afacere „rău-famată” și generatoare de suspiciuni și corupție. Recent, a scris presa despre cel care conduce Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc că ar fi, potrivit declarației de avere, un câștigător constant la jocuri de noroc... Să ne punem întrebarea dacă e vorba despre corupție? O investigație jurnalistică ar putea lămuri dilema.

„Secretul” autorizării acestei noi săli de jocuri s-ar putea afla „după colț”, căci, pe străzile imediat alăturate (Bistriței și Nicolae Pascaly), se află nu mai puțin de trei licee mari: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Raluca Ripan”, Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania și Colegiul Tehnic Energetic, cu mii de elevi”, a adăugat profesorul, îngrijorat de faptul că elevii vor fi atrași ca un magnet. 

Viorel Nistor le-a bătut obrazul celor care au permis acest lucru. 

Dacă această este explicația, să le fie rușine tuturor, de la responsabili din școli și inspectorat școlar, până la decidenți!

Greu de acceptat, pentru mine personal, ca „Energeticul”, o școală de bună reputație și de care mă leagă amintiri de neuitat, e acum în zona de tentație/influență a jocurilor de noroc!”, a încheiat acesta.

Știri de Cluj a trimis o adresă Primăriei Cluj-Napoca și vom reveni cu un răspuns, legat de faptul că orașul este ”invadat” de case de pariuri și jocuri de noroc. Întrebările i-au fost adresate primarului Emil Boc, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații publice, având în vedere că edilul nu organizează conferințe de presă unde să fie chestionat de jurnaliști. 

Comentarii Facebook