Ioan Piso, directorul Muzeului de Istorie, demis de Kelem Hunor pentru ca a "deranjat" comunitatea maghiara


Directorul Muzeului National de Istotrie a Transilvaniei Cluj, Ioan Piso, a fost demis de ministrul Culturii, Kelemen Hunor pentru ca a "deranjat" comunitatea maghiara. Piso este destituit pentru a patra oara. De fiecare data a castigat in instanta.

"Am fost destituit pentru a patra oara din functia de director general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, de data aceasta de catre dl ministru Kelemen Hunor (ordin nr. 203/08.07.2011). Fusesem numit tot de dl ministru Kelemen Hunor prin ordinul nr. 208/09.03.2010 in urma castigarii proceselor, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Trebuie precizat ca dl ministru nu s-a conformat intru totul deciziei judecatoresti, deoarece a refuzat sa incheie cu mine un contract de munca. De-abia dupa incheierea unui contract de munca si dupa expirarea acestuia puteam fi demis de Ministerul Culturii", a declarat Ioan Piso.

Ioan Piso sustine ca a devenit incomod pentru ca a protestat impotriva desfiintarii tuturor expozitiilor din cladirea muzeului. "Am protestat in modul cel mai vehement impotriva contractului fraudulos in valoare de 13 milioane de euro incheiat cu firma Artex S.A. si din care au fost achitate fara nici o justificare legala 1,7 mil. de euro. Un singur lucru a fost facut bine si anume fatadizarea, pentru care banii au fost avansati de primarie. Acum dl ministru refuza sa-si dea acordul pentru restituirea banilor catre primaria, care s-a simtit obligata sa ne dea in judecata", a mai spus Ioan Piso.

Directorul demis il acuza pe Kelemen Hunor ca nu a venit niciodata in vizita la Muzeu, cu toate ca este clujean. "Nu a calcat niciodata pragul muzeului din Cluj, din simplul motiv ca nu-l intereseaza. Vina principala pentru avarierea cladirii o poarta proiectul pentru acoperis, in care nu au fost prevazute expertizarea si consolidarea aripii vechii. Or, proiectantul, dl. Prof. Szabó Bálint, este intamplator tatal dnei Csilla Hegedus, consiliera personala a dlui ministru, si nu poate accepta critici. Pe de alta parte, dl ministru Kelemen Hunor si-a asumat contractul cu firma Artex incheiat sub predecesorul sau, declarand ca nu au fost sesizate ilegalitati", a mai afirmat Piso.

Directorul demis sustite ca in 6 iulie a convocat firma  Artex S.A. la o conciliere care trebuia sa aiba loc in 27 iulie. "I-am chemat la o conciliere directa pentru recuperarea sumei de 1,7 mil. de euro (7 mil. de lei). Raspunsul a venit cu doua zile mai tarziu prin destituirea mea. Pierderea acestor bani de catre cineva a cantarit mai greu decat riscurile destituirii mele. Bineinteles ca voi contesta acest act, iar dl ministru Kelemen Hunor nu are nici o sansa de a castiga urmatorul proces impotriva mea", a mai adaugat Ioan Piso.

 

Vezi si...

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, in razboi cu Ioan Piso: Eu l-am pus director la Muzeu in '97 si eu il pensionez - VIDEO

Comentarii Facebook