Depozitele toxice de la Uzinele Chimice Turda, decontaminate din fonduri europene VIDEO


Depozitele fostei Uzine Chimice Turda, care contin 60.000 de tone de deseuri toxice, vor fi decontaminate din fonduri europene. Valoarea investitiei din cartierul Posta Rat este de 24,5 milioane de euro.

Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, a declarat la semnarea contractului de finantare, in prezenta ministrului Mediului, Laszlo Borbely, ca zona urmeaza sa fie transformata in parc.

Finantarea este asigurata prin fondul european de dezvoltare regionala si vizeaza "reabilitarea sitului poluat istoric, deseuri periculoase - Uzina Chimica Turda, zona Posta Rat, strada Petru Maior. Beneficiarul acestui proiect este Consiliul Local al municipiului Turda, iar valoarea totala este 24,5 milioane de euro. Amplasamentul este in zona strazii Petru Maior, in apropierea raului Aries. Cantitatea estimata de deseuri este undeva la 60.000 de tone de deseuri HCH (n.red, Hexaclorciclohexan). Este pentru prima data in Romania cand se realizeaza un astfel de proiect de reabilitare", a declarat primarul Tudor Stefanie.

In total, cele 24,5 milioane de euro vor fi folosite pentru reabilitarea celor 10 hectare de teren, care a fost folosit pana in 1989 de fostele Uzice Chimice Turda. "Urmeaza sa continuam finantarea in acea zona cu un proiect de spatiu verde, respectiv un parc public, probabil cel mai mare din Turda, pe 10 hectare", a mai spus edilul.

Finatarea proiectului este asigurata in proportie de 80% din fonduri europene, 18% de la bugetul de stat si 2% din bugetul local al municipiului Turda, adica 397.000 de euro.

Terenul de 10 hectare urmeaza sa fie tratat cu o tehnologie speciala: va fi spalat, pamantul contaminat va fi indepartat si inlocuit cu altul fertil. Primarul Tudor Stefanie a mai precizat ca panza freatica din acea zona va fi monitorizata pentru a vedea daca este afecatat de deseurile depozitate acolo timp de 30 de ani.

Investitia urmeaza sa fie terminata in 33 de luni.

Comentarii Facebook