De ce nu mai avem zăpadă de Crăciun? Explicațiile unui meteorolog: „Am avut cea mai caldă lună decembrie din istorie” - VIDEO


În ultimii ani, vremea s-a schimbat mult, lucru care duce la sărbători ploioase, fără zăpadă. Astfel, iernile grele cu care se confruntau oamenii în trecut, sunt de mult apuse. Episoadele de viscol și ninsori puternice au fost tot mai rare și sporadice, după explicațiile specialiștilor, astfel că iernile magice pline de zăpadă le mai vedem doar în filme.

Unde e zăpada de altă dată?

Sărbătorile de iarnă și-au pierdut farmecul, odată ce iarna și-a pierdut ninsorile. În loc de zăpadă, am avut parte de temperaturi scăzute, ploi și precipitații înghețate. Astăzi, iarna nu mai e ce a fost, zăpezile fiind tot mai rare. Specialiștii spun că de vină ar fi inclusiv încălzirea globală care duce la creșterea temperaturilor în unele situații și afectează, în mod evident, și cantitatea și forma precipitațiilor.

Trebuie să ținem cont că luna decembrie a anului a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor, cel puțin din ultimii 60 de ani. Este clar că acest lucru nu a favorizat apariția de precipitații. 

Două lucruri putem observa, iernile, per ansamblu, sunt ceva mai blânde acum și fenomenele cele mai severe apar în special în a doua decadă a lunii ianuarie, chiar în februarie. Este o tendință de prelungire a iernii primăvara, însă trebuie să precizăm că nu este neapărat o regulă să nu ningă.

Un exemplu clar este ce urmează, ne așteptăm la temperaturi mai scăzute decât normalul pentru următoarea perioadă”, a explicat Florinela Georgescu, conform impact.ro

Prin comparație cu iernile din ultimii ani sau chiar anul acesta, un videoclip filmat de un clujean, în iarna anului 2013, pe Cetățuie, pentru a ne aminti vremurile apuse pline de nea.


Comentarii Facebook