De ce a fost condamnat Apostu la închisoare cu executare. Încasa din contracte fictive 275.000 lei

 

Fostul primar din Cluj, Sorin Apostu, este acuzat în motivarea Curții de Apel Mureș că le-ar fi instigat pe soţia sa şi pe Aspazia Droniuc să încheie contracte de asistenţă juridică fictivă, pentru a încasa bani, circa 275.000 de lei.

 

Aspazia Droniuc, reprezenta firma de asigurări Unica, și urmărea să obțină contractul de asigurare a parcului auto al RATUC.

 

Rezultă din actele dosarului că Droniuc Aspazia se întâlnea cu Apostu Sorin înainte de organizarea fiecărei licitaţii vizând asigurarea parcului RATUC, că de fiecare dată vorbea cu acesta să o sprijine în vederea obţinerii contractelor de asigurare. Cu aceste ocazii nu se fixa vreo sumă de bani, părţile convenind că se va proceda ca şi anterior, respectiv Droniuc Aspazia urma să încheie un contract fictiv de asistenţă juridică cu Apostu Monica Undina, în baza căruia se emiteau facturi fictive. Mai rezultă că cea care stabilea modalitatea în care se făceau plăţile şi cuantumul acestora era Droniuc Aspazia, inculpata Apostu Monica Undina fiind de acord cu sumele fixate, sens în care elibera facturi pentru aceste sume. (...) În opinia instanţei, aşa cum s-a mai arătat, cele două contracte de asistenţă au fost fictive deoarece din probele de la dosar nu rezultă că inculpata Apostu Monica Undina ar fi exercitat vreo consultanţă juridică pentru societatea Frarom sau pentru Droniuc Aspazia, cum s-a susţinut în apărare”, se arată în motivarea Curții de Apel Târgu Mureș.

 

Instanța susține că Sorin Apostu le-a instigat pe soţia sa şi pe Droniuc să încheie două contracte de asistenţă juridică şi 21 de facturi fiscale, în perioada iulie 2008-septembrie 2011, ”înscrisuri care evidenţiau prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale şi care au avut drept scop disimularea adevăratei naturi a provenienţei banilor, încasând prin virament bancar în contul Cabinetului de avocatură al soţiei sale suma de 274.330,54 lei şi, totodată pentru ascunderea comiterii infracţiunii de trafic de influenţă de către inculpat". Instanţa a constatat că această faptă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare la spălare de bani în formă continuată”.

 

Sorin Apostu a fost condamnat de Curtea de Apel Târgu Mureș la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la spălare de bani în formă continuată, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru primire de foloase necuvenite şi la opt luni de închisoare cu executare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu denunţătorul Aspazia Droniuc. Apostu va executa pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, cu o reducere de un an, cât a stat în arest.

 

Instanţa a dispus confiscarea a aproape 300.000 de lei de la soţii Apostu.

Comentarii Facebook