De 30 de ani, o pensionară și-a notat cum au evoluat prețurile la alimente. Cum arată carnețelul său cu cheltuieli din ultimul deceniu


Din anul 1990, o pensionară din București, a notat lunar cât cheltuie pentru fiecare produs cumpărat. Monitorizând prețurile în ultimii 30 de ani, femeia a observat că în cel din urmă deceniu, alimentele de bază s-au scumpit accelerat. 

Carnețelele „colecționarei” de prețuri par să reflecte realitatea mult mai bine decât statisticile oficiale, notează Digi 24.

Întrebată la ce produse a observat că au fost cele mai mari schimbări de preț, fostul merceolog spune că la ouă, la brânză și la carne. 

E greu să ajungi la ele. Sunt oameni care probabil nu mănâncă carne deloc sau foarte puțină. Și legumele sunt foarte scumpe. Nu poți să dai pe un pătrunjel... e aproape 2 lei! Eu zic că de 3 ani încoace e crunt. E crunt! Înainte plecam cu 30 lei și veneam cu sacoșa plină. Acum plec cu 50 de lei și vin cu ea goală”, mărturisește Elena Pascu.

Din datele colectate de Elena Pascu, se vede că prețul pâinii s-a dublat în zece ani și continuă să crească. Pentru un cofraj cu 10 ouă plătește acum de trei ori mai mult decât acum 12 ani. În aceeași perioadă, un kilogram de roșii s-a scumpit de peste trei ori, iar uleiul s-a scumpit cu 70 la sută, explică  sursa citată, pentru Digi 24. 

Pâine albă (400g)

  • Iunie 2010 - 1 leu
  • Septembrie 2010 - 2 lei
  • Septembrie 2021 - 2 lei
  • Februarie 2022 - 2,7 lei

Ouă (10 bucăți)

  • Iulie 2010 - 3 lei
  • Ianuarie 2010 - 4,2 lei
  • Iunie 2020 - 7 lei
  • Ianuarie 2022 - 10 lei

Roșii (1 kg)

  • August 2010 - 2,5 lei
  • Decembrie 2020 - 8 lei
  • Februarie 2022 - 9 lei

Ulei (1l)

  • Ianuarie 2010 - 5 lei
  • Februarie 2020 - 6 lei
  • Februarie 2022 - 8,7 lei

Elena Pascu a lucrat ca merceolog la fosta fabrică de bere Rahova. A ieșit la pensie în 1990. De mai bine de 30 de ani, notează prețul fiecărui produs cumpărat și fiecare factură.

Mi-am făcut și eu de lucru, notând tot ce cheltuiam. Era și necesar ca să știu cât să-mi drămuiesc banii de la o zi la alta. Nu mi-a fost rău din acest punct de vedere, pentru că aveam un echilibru. Absolut tot am notat. De la o ceapă verde, la jumătate de kg de carne, care diferă de unde o cumperi”, explică pensionara.


Comentarii Facebook