Dan Canta s-a făcut de RÂS. Oficialii europeni susțin că nu alocă 18 milioane de euro pentru devierea Someșului

 

Oficialii europeni s-au scandalizat după ce conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa a anunțat că a câștigat un proiect pe POS Mediu pentru devierea Someșului, în vederea extinderii pistei Aeroportului Internațional Cluj.

 

Oficialii Administrației precizau că ”finalizarea acestui proiect va asigura atingerea unor standarde calitative, compatibile cu exigentele europene în materie. Realizarea lucrărilor de deviere a Someşului Mic permite construirea unei piste de 3500 de metri a aeroportului, condiţie esenţială pentru viitoarea dezvoltare economico-socială a municipiului, din perspectivă regională”.

 

Sursele Știri de Cluj au declarat că cei de la POS Mediu s-au arătat șocați când au citit că fondurile europene, 18 milioane de euro, vor fi folosite pentru devierea Someșului. ”Proiectul a fost depus pentru protecția împotriva inundațiilor, nu pentru construirea pistei. Banii vin pe o axă care se referă la protecția împotriva inundațiilor”, a precizat sursa noastră.

 

Proiect de 18 milioane de euro pentru devierea Someșului Mic în zona aeroportului

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Administraţia Bazinalăde Apă (ABA) Someş-Tisa și-a cerut scuze organismelor europene pentru eroarea comisă.

 

Revenim la comunicatul de presă transmis în data de 21.02.2013 cu privire la proiectul “Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca”, judeţul Cluj, cu următoarele precizări:

 

În ceea ce priveşte finanţarea acestui proiect de la bugetul de stat sau din alte surse legal constituite,  prezentată în conferinţa de presă din data de 21.02.2013,  directorul ABA Someş-Tisa a precizat paşii ce urmează a fi făcuţi pentru obţinerea fondurilor necesare pentru execuţia proiectului. 

 

Sursele de finanţare menţionate au fost bugetul de stat, iar pentru Amenajarea râului Someşul Mic în zonele amonte şi aval aeroport, a afluenţilor: Văile Becaş, Murători şi Zăpodie, care fac parte din acest proiect, a precizat că proiectul a fost transmis spre analiză firmei de consultanţă UE Jaspers.  

 

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii firmei de consultanţă UE Jaspers au avut loc analize preliminare pentru  o posibilă  finanţare a unei porţiuni de proiect, aferent doar pentru municipiul Cluj-Napoca, proiect care are ca obiectiv protecţia împotriva inundaţiilor şi reducerea eroziunii malurilor, cu efecte benefice în planul protejării populaţiei şi a bunurilor materiale din calea consecinţelor devastatoare ale calamităţilor naturale.

Pentru faza a II–a  a proiectului  privind devierea râului Someş se vor găsi alte surse de finanţare, dacă va fi posibil.

 

Ne cerem scuze consultantului UE Jaspers pentru erorile apărute în informarea publică, acestea datorându-se unei inabilităţi în comunicare pe care ne-o asumăm.

 

ABA Someş-Tisa respinge ferm orice altă interpretare a demersului său, orientat strict spre interesul cetăţenilor din zonă”, se arată într-un nou comunicat al Administrației.

Comentarii Facebook