Cum lua șpagă profesorul Ioan Ardelean, de la UTCN. Studenții plăteau și nu mergeau la examene. Niciunul nu a fost exmatriculat


Profesorul Ioan Ardelean de la UTCN a fost condamnat la începutul lunii mai 2021 la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a luat șpagă de la studenți. 

Toți studenții știau că dacă plătesc, pot scăpa de stres, așa că înainte de examen pe la biroul profesorului Ardelean era un du-te-vino. Studenții intrau, luat biletul cu examen și plăteau sau plăteau și spuneau că nici nu vor merge la examen. 

Studenții plăteau 50 de euro pentru o notă de trecere.

Procurorii au menționat câteva dintre cazurile de șpagă surprinse de camera montată în biroul profesorului. În 4 iulie 2017, studentul S.D. a intrat în birou, iar profesorul i-a întins un bilet cu un subiect. Studentul i-a întins un plic și i-a spus că pleacă din oraș și nici măcar nu poate să vină la examen. Cei doi s-au înțeles să păstreze secret faptul că tânărul va absenta, dar va trece examenul. 

În aceeași zi, studenții F.A. și G.Z. au plătit pentru a primi subiectele de la examenul oral, iar apoi au urmat studenții L.G. și P. A.. ”Dacă aș avea încredere în voi că nu vorbiți! Dar începeți să vă lăudați!”, le-a reproșat profesorul. Cei doi au promis că nu vor spune nimic, au lăsat banii și au plecat, scrie Foaia Transilvană.

Un alt student a plătit ”taxa”, dar a spus că pleacă în Germania și că nu va mai merge la examen. Replica profesorului a fost ”să nu știe colegii și lumea”.

La minutul 1.36 în biroul inculpatului a intrat încă un student ce avea în mână un plic pe care din prima clipă a pătrunderii lui în birou l-a așezat pe masa inculpatului Ioan Ardelean și i-a spus acestuia că nu se poate prezenta la examen întrucât chiar în acea zi va pleca în Germania, la Leipzig. Inculpatul i-a înmânat acestuia un subiect și i-a cerut să întocmească o lucrare scrisă până după masă și să o aducă la facultate”, se arată în decizia penală.

Un alt student a venit cu plicul și a spus că merge la muncă în străinătate, ca frizer, și nu mai are timp de examene. Profesorul Ioan Ardelean a promis că va rezolva lucrurile și îi va da o notă de trecere. Tot timpul, acesta le cerea tinerilor discreție, pentru că știa că obișnuiesc să se laude prin universitate. 

După ce a fost filmat, procurorii au intrat peste profesor în birou și l-au reținut. AICI puteți vedea imaginile. 

Ioan Ardelean a fost condamnat și dat afară din învățământ. Niciunul dintre studenții care au dat șpagă nu au avut de suferit. 

Comentarii Facebook