Corina Crețu o contrazice pe Dăncilă: Puteam avea un Spital Regional de Urgență, dacă se dorea


Comisarul European Corina Creţu a declarat că în România putea fi deja construit un spital regional de urgență, dacă Guvernul și-ar fi propus acest lucru.

Ce este cert este că spitalele nu există. În opinia noastră ar fi putut fi făcut măcar unul dintre ele dacă guvernele din ultimii ani ar fi avut voinţa politică să facă acest lucru. Aceasta este realitatea. Avem bani gratis de spitale de la Uniunea Europeană şi nu îi folosim, motiv pentru care românii sunt privaţi de îngrijire de calitate şi în loc să folosim banii primiţi lansăm tot felul de petarde inutile”, a susţinut Corina Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Comisarul european a precizat că a cerut precizări din partea Românei pentru a vedea cum se dorește continuarea proiectului, dar nu a primit un răspuns. Oficialii europeni nu sunt de acord ca banii alocaţi din actualul exerciţiu bugetar pentru cele trei spitale regionale să fie cheltuiţi doar pentru documentaţie.

Premierul Viorica Dancila a declarat ca în actualul buget România nu are bani pentru construirea celor trei spitale regionale, dar că din fondurile europene se vor plăti studiile.

Am avut o discutie cu doamna comisar european Corina Cretu, la Guvern, legata de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul Romaniei era foarte important sa avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocata suma de 150 milioane euro. Toata documentatia a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard si ceva de euro. Statul roman nu isi permite. Atat au costat. Am vorbit cu doamna Corina Cretu ca din suma ramasa sa facem studii de fezabilitate, documentatia si in urmatoarea proiectie bugetara sa accesam cele 460 milioane de euro”, a declarat Viorica Dancila, la România TV.

Cautam ca spitalul de la Constanta sa il facem impreuna cu Guvernul din Turcia, cautam ca alt spital sa il facem prin parteneriat public-privat. Nu a fost indolenta guvernului, nu a fost lipsa noastra de actiune sau sa nu vrem sa facem aceste spitale, dar asta e realitatea si este corect ca atunci cand acuzi pe cineva sa ai toate cifrele reale”, a mai declarat Dancila.

Convorbirea referitoare la spitalele regionale pe care am avut-o cu d-na Prim Ministru Viorica Dăncilă a avut loc în februarie 2018, când s-au discutat diverse variante privind continuarea acestor proiecte. 

În urma acestei discuții, am transmis două scrisori către Guvernul României - în martie 2018 și apoi în aprilie 2019 - la care Comisia Europeană nu a primit până astăzi niciun răspuns.

Autoritățile române sunt cele care, dacă doresc suplimentarea sumelor alocate spitalelor regionale, pot să propună o revizuire a priorităților de investiții, în special în cadrul Programului Operațional Regional, sau pot solicita realocarea fondurilor din cadrul altor programe operaționale.

Găsirea de resurse suplimentare pentru cele 3 spitale regionale rămâne un subiect important de discuție între autoritățile naționale și viitorul comisar european pentru politica regională”, a mai spus Corina Crețu.

Comentarii Facebook