Corb la corb nu scoate ochii! Medicul Ion Dobrescu, acuzat că a pus mâna strâmb unei fetiței de 3 ani, scos basma curată


Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii l-a scos basma curată pe medicul chirurg Ioan Dobrescu, acuzat de tatăl unei fetițe de 3 ani că i-a pus mâna strâmb în ghips.

Fetița și-a rupt mâna în Bistrița, în timp ce se juca, și a fost adusă la Cluj pentru îngrijire. „Eram la Tășuleasa. Fetița s-a suit pe o canapea și a sărit de acolo. Și-a fracturat mâna. Am întrebat-o de ce a făcut asta. A spus că a vrut să sară ca o pisică”, povestește mama, Paula Niculescu, partenera de viață a regizorului Andrei Dăscălescu.

Cel mai apropiat spital era cel din Bistrița, unde familia a ajuns în aceeași zi, pe 2 ianuarie. Dar cum acolo nu exista un ortoped pediatru, pregătit să o anestezieze pentru a-i realinia oasele, fetiței i s-a pus doar un ghips temporar și a fost redirecționată spre Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Totul foarte ok la primul spital, fata nici nu mai voia să plece de la urgențe. Ne-am gândit că așa va fi și dincolo. Nici nu plecam în neant, căci medicii de la Bistrița i-au anunțat de venirea noastră pe cei de la Spitalul de Copii”, adaugă Paula.

La Cluj, părinții au spus că au fost jigniți de medicul Ioan Dobrescu. „M-au luat în primire asistenta și un domn. Abia la externare am făcut legătura că e chiar medicul. Pe el l-am întrebat dacă pot să fiu de față când îi pune fetiței mâna la loc. Și efectiv a răcnit: Când o să faci Facultatea de Medicină”, povestește mama fetiței, care a stat internată alături de aceasta la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. „După operație părea vioaie, dar eu tot așteptam să iau legătura cu doctorul. Să vină să-mi spună cum a decurs intervenția. Ceva”, continuă Paula.

Interacțiunea a venit abia când femeia a fost chemată să-și țină fiica la radiografia dinainte de externare, singura făcută, de altfel, la Spitalul de Copii din Cluj.

A fost, la fel, unica întâlnire în care Ioan Dobrescu i-a dat mamei o îndrumare referitoare la fată. Nu a fost, susține femeia, una care să o lămurească.

Ne-a zis să venim în 3 săptămâni să schimbe ghipsul. I-am zis ok, noi suntem de la Piatra Neamț, dar venim. A fost cum, nu sunteți de la Bistrița? Nu, suntem de la Piatra Neamț, eram la Bistrița când și-a rupt mâna. Păi, vă duceți la Piatra Neamț! Și a plecat, efectiv a plecat și am auzit cum s-a încuiat în birou”, a mai explicat mama.

În radiografia pe care doctorul o văzuse, oasele antebrațului subțire al fetiței, învelit în umbra ghipsului, apar strâmbe. Un fapt pe care părinții îl vor afla abia 3 săptămâni mai târziu.

Conducerea Spitalului spune că au fost interacțiuni medic - părinte.

Au existat interacțiuni ale mamei cu medicul curant, confirmate de declarațiile părinților existente în spațiul public, se arată în răspunsul spitalului. Medicul curant, medic primar ortopedie – chirurgie infantilă (Ioan Dobrescu – n.r.) nu are sancțiuni care să vizeze activitatea profesională”; se arată în răspunsul spitalului la acuzațiile aduse de familie, conform stirimed.ro.

Problemele au fost depistate numai după intervenția de la Cluj. 

Din proprie inițiativă, Andrei Dăscălescu și Paula Niculescu și-au dus fiica la radiografie înainte de consultul de 3 săptămâni. Au pornit în schimb, într-o goană și, după mult telefoane la prieteni, au dat, trei zile mai târziu, de un specialist ortoped pediatru la Târgu Mureș.

Inițial, văzând radiografiile primite, medicul le-a spus că „nu sunt așezate oasele cum trebuie, trebuie intervenție chirurgicală, trebuie refracturată mâna și pusă tijă de metal.”  Medicul Ioan Dobrescu a văzut radiografiile primite pe WhatsApp și a spus că ”nu sunt așezate oasele cum trebuie, trebuie intervenție chirurgicală, trebuie refracturată mâna și pusă tijă de metal”. 

I-a chemat pe părinți cu fetița la consult și a făcut o nouă radiografie, spunând că există „șanse să se refacă aproape perfect”, fiindcă fetița este mică și în creștere. O intervenție chirurgicală ar fi complicată, cu o recuperare de durată pentru un copil de 3 ani. Nu ar fi ajuns în această situație dacă mergeau la control la doar o săptămână după intervenția de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, conform specialistului consultat de părinți la Târgu Mureș. Doar că medicul Dobrescu nu a menționat un interval de o săptămână. Ci vorbise de trei. Și, mai mult, nu le spusese nimic despre problema vizibilă pe radiografie. Nici nu le-a transmis că o opțiune pentru alinierea oaselor ar fi o intervenție chirurgicală, scrie libertatea.ro.

Culmea, conducerea Spitalului de Copii Cluj susține că radiografia a fost făcută incorect. 

Controlul recomandat la 3 săptămâni nu s-a efectuat în Clinica Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a spitalului, ci s-a efectuat o radiografie la inițiativa părinților, radiografie ce s-a dovedit a fi fost făcută incorect.

Au existat interacțiuni ale mamei cu medicul curant, confirmate de declarațiile părinților existente în spațiul public”, precizează conducerea Spitalului de Copii Cluj.

Soluția a rămas revenirea periodică la control. Ultima radiografie, efectuată în urmă cu o săptămână, surprinde aceeași angulație în antebrațul fetiței cu care a plecat din Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. „Nu pot să cred că copilul meu rămâne cu mâna strâmbă, iar el scapă și operează copii în continuare. Trebuia să fie complet vindecată până acum”, spune Andrei Dăscălescu. 

Dobrescu este un medic care a avut două dosare penale, fiind prins de două ori în flagrant delict. La al doilea, 14 părinți s-au prezentat în fața instanței pentru a povesti cum au fost umiliți pentru a-i da mită doctorului. Iar judecătorii au decis să-l condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare în 2016. A continuat să profeseze în același spital unde a comis faptele.

De asemenea, în 2016, a refuzat să trateze o pacientă din Covasna, pe motiv că nu știa limba română și a fost amendat cu 1.000 de lei de CNCD.

Comentarii Facebook