Miercuri 24 Aprilie

Ce cred studenții despre cele 12 călătorii gratuite cu trenul? „E o mare prostie”


În urma deciziei Guvernului prin care se tăia în totalitate gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți, Executivul a decis că 12 călătorii gratuite dus-întors cu trenul sunt o idee mult mai bună, în speranță că studenții vor fi mulțumiți. Aceștia cred, în continuare, că această propunere e o „mare prostie”.

Studenții se simt nedreptățiți de Guvern

În încercarea de a pune economia pe picioare, Guvernul a decis, prin altele, să anuleze gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți, CFR fiind de părere că aduce mari pierderi. Studenții au fost revoltați cu privire la această decizie luată, simțindu-se nedreptățiți și protestând pentru a atrage atenția guvernanților.

Pe de altă parte, nici reducerea de 50% a biletelor nu a părut să-i mulțumească pe tineri. Așadar, Guvernul ar urma să voteze o propunere de 12 călătorii dus-întors gratuite, între localitatea de domiciliu și universitate, plus reducerea de 50% pentru întregul an calendaristic.

Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă. Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu și universitate, călătorii care să se facă, bineînțeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Parlament.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că va susține amendamentul referitor la călătoriile gratuite cu trenul pentru studenți, în cazul în care coaliția de guvernare va lua o decizie în acest sens.

Eu voi face ce se hotărăște în cadrul coaliției”, a afirmat Orban la Parlament, întrebat dacă va susține amendamentul depus de liberalul Florin Roman la legea bugetului de stat pe anul 2021.

Ce părere au studenții despre propunerea Guvernului?

Știri de Cluj a discutat cu mai mulți studenți pentru a afla ce părere au aceștia despre propunere, fiind afectați în mod direct. Cu toate că Guvernul a încercat să găsească o soluție de mijloc, care să aducă beneficii atât economiei, cât și tinerilor, studenților li se pare tot o „mare prostie”.

Mi se mare o prostie. Ori e gratis ori nu”, a afirmat Denisa.

12 călătorii gratis și restul cu 50% reducere? Mi se pare stupid. Sunt atât de mulți studenți care nu lucrează sau ai căror părinți nu își permit să arunce bani pe lucruri cum ar fi trenul. Și să stai departe de casă atât de mult timp pentru că nu îți permiți biletul e chiar greu. Dar aparent, nu îi pasă nimănui de acest lucru”, a comentat Roxana pentru Știri de Cluj.

E foarte trist. Unii au prins gratuitate totală și ar fi o schimbare bruscă pentru ei. Sunt unii care stau foarte departe de facultate, ba chiar am colegi ce stau undeva la granița țării. Aceștia aveau gratuit în țară, însă tot plătesc restul călătoriei”, a explicat Cătălin.

Cu toate că nu sunt de acord cu noua propunere, alți studenți sunt de părere că nici înainte nu a fost o decizie bună.

Să dai studenților, care majoritatea sunt din alte orașe, reducere de 50% la bilete, precum elevilor care circulă cu trenul din când în când? Da, sunt unii care locuiesc în sate învecinate și merg la școală cu trenul, însă sunt mulți alții care folosesc reducerea la bilete chiar dacă nu merg la școală, ci în vizită la rude cu părinții. Poate sunt rău, dar dacă ar tăia acea reducere pentru elevii care nu sunt navetiști, ar mai fi niște bănuți pe care să-i folosească pentru studenții care studiază la sute de kilometri de casă”, a afirmat Bogdan.

E destul de nedrept să schimbe așa lucrurile. Unii dintre noi am prins gratuitate completă și acum, după ce ne-am obișnuit așa, am impresia că cineva mi-a oferit un cadou și, când a plecat de la petrecere, l-a luat cu el acasă, că s-a răzgândit. A fost bine înainte, cu gratuitate completă, însă unii au profitat prea mult. Am avut prieteni ce s-au dus pe litoral de 1 mai, doar pentru că transportul era gratuit. Alții făcea diverse călătorii pe weekend. Sunt de părere că se putea impune de la început: călătorii gratuite între casă și facultate. Oricum la casa de bilete ni se cerea buletinul pentru CNP, se putea verifica dacă mergeam acasă sau nu. Sau măcar în aceeași direcție. Îți puteai lua bilet de oriunde, oricând și ori de câte ori îți doreai. Asta a fost greșeala lor. Acum, tot noi avem de suferit că ei nu au gândit-o bine încă de la început”, a declarat Alexandra.


Comentarii Facebook