Consiliul Elevilor critică dur reglementările venite de la ministerele Sănătății și Educației privind testarea COVID în școli


Consiliul Național al Elevilor critică măsurile de protecție insuficiente adoptate în școli și reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătății și Educației privind testarea pentru COVID. Reprezentanții elevilor cer ca recomandările cu privire la procesul de testare non-invazivă din școli să fie emise de către experți, astfel încât actul educațional să nu fie afectat.

Testele să fie făcute acasă de către părinți

Într-un comunicat intitulat „Nimeni nu știe cum (sau dacă) se vor administra testele non-invazive”, reprezentanții elevilor acuză lipsa de organizare eficientă a testărilor din școli.

În ultimele zile, oficialii din educație și sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în școli, gata să fie folosite de elevi și profesori, astfel încât să se contureze un spațiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic. Totuși, autoritățile au întârziat nepermis de mult cu achiziția și livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătății prezintă lacune de aplicare. Practic observăm o tendință generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipsește în cea mai mare parte dintre unitățile de învățământ. În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel școlar”, afirmă Consiliul Național al Elevilor, condamnând lipsa de viziune a autorităților care „nu au înțeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanții societății civile în tot acest proces”.

Solicităm ferm ca experții în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din școli, în așa fel încât actul educațional să nu fie în niciun fel afectat”, mai afirmă elevii.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat luni seară că din momentul în care furnizorii livrează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, acestea vor ajunge în școli în cel mult 24 de ore prin intermediul DSU, estimând că joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

Sindicaliștii din învățământ cer ca testele din salivă să fie făcute de părinți

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut ca testarea elevilor cu teste antigen din salivă să fie făcută de părinți.

FSLI a lansat o petiție prin care protestează față de aplicarea instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă a elevilor în școli.


Comentarii Facebook